Thierry Baudet ligt wederom onder vuur. De Forum voor Democratie-leider (FvD) heeft in oktober vijf uur lang met Jared Taylor gesproken, een racistische nationalist die verbonden is aan de Amerikaanse Alt-right-beweging.

Dat schrijft De Correspondent woensdag op basis van drie getuigenverklaringen. In het Ambassade Hotel in Amsterdam zou Baudet samen met een groepje hebben gegeten, gedronken en gesproken.

Extreemrechts

De Amerikaanse Jared Taylor spreekt zich al jaren openlijk uit voor het ‘blanke ras’. Eerder stelde Taylor dat het ‘zwarte ras de laagste intelligentie heeft’ vanwege ‘de omvang van hun hersens’. “Overal waar zwarten aan zichzelf worden overgelaten is het een puinhoop”, aldus Taylor. In oktober bezocht hij Nederland voor een congres van Erkenbrand.

Taylor bevestigt tegenover het journalistieke platform dat de ontmoeting met Baudet heeft plaatsgevonden. “Ik wist niet dat anderen op de hoogte waren van onze ontmoeting”, aldus Taylor tegen De Correspondent. Op de vraag of dat een probleem is, antwoordt de Amerikaan: “Nou, het is zeker geen probleem voor mij. Ik dacht dat het een probleem kon zijn voor Baudet.”

Het Twitter-account van Jared Taylor en zijn online platform American Renaissance werd eerder deze week door Twitter geblokkeerd vanwege de extremistische ideeën die via deze accounts worden verspreid. Taylor vindt het ‘erg bemoedigend’ dat ‘iemand met zijn ideeën wordt verkozen in het Nederlandse parlement’. “Ik denk dat het een groeiend besef weerspiegelt van normale Nederlandse mensen dat het overleven en voortbestaan van hun maatschappij afhankelijk is van het behouden van een stevige Nederlandse meerderheid.”

Overal waar zwarten aan zichzelf worden overgelaten is het een puinhoop

Jared Taylor, racistische nationalist die verbonden is aan de Amerikaanse Alt-right-beweging

Distantie

De FvD-leider heeft zich de laatste tijd van zowel Alt-Right, Erkenbrand als extreemrechts gedistantieerd naar aanleiding van berichtgeving in De Volkskrant. Baudet zei in de krant dat hij niets te maken wilde hebben met die bewegingen, maar toch deed Baudet in het verleden diverse uitlatingen die sympathie voor de Alt-Right beweging doen vermoeden.

Een van de personen die Baudet afgelopen jaar het meest retweette, was de Nederlandse auteur Joost Niemöller. “Niemöller vindt dat zwarte mensen een lager IQ hebben en zich vaker schuldig maken aan verkrachting”, aldus de Correspondent. Ook retweette Baudet berichten van Peter Sweden (een Engelse extremist), Valkyries (een uiterst rechts blog van enkele militairen), Prison Planet (een site van Alt-right-vlogger en complotdenker Paul Joseph Watson) en Voice of Europe (Nederlands-Europese anti-islamitische en anti-immigratiesite).

De Alt-Right (afkorting van alternative right) is een benaming voor een Amerikaans-Europese extreemrechtse beweging. Het is een informeel, los verbond tussen diverse (extreem-)rechtse stromingen, zoals neonazi's, libertariërs, anti-feministen, fascisten en nationalisten die tegen de gevestigde orde willen schoppen. Het doel van de Alt-Right beweging is het creëren van homogene etnostaten -in dit geval een staatsvorm met een etnisch homogene bevolking van ‘het blanke ras’.  In Nederland wordt het studiegenootschap Erkenbrand beschouwd als vertegenwoordiger van de alt-right.

‘Ik onderzoek alles’

Tegenover EenVandaag zegt het Forum voor Democratie: “We blijven bij onze eerdere verklaring – wij spreken dagelijks tientallen mensen, waarmee we het soms eens en soms zeer oneens zijn. Als politieke partij vinden we het belangrijk ons grondig te informeren en allerlei visies tot ons te nemen. Van links tot rechts, van mainstream tot minder mainstream.

In dit kader hebben we ons een aantal maanden geleden ook verdiept in de Alt Right beweging. Zoals Baudet op 19 november j.l. aan de Volkskrant heeft verklaard, werpt hij racistische en/of antisemitische denkbeelden verre van zich. Ook als partij wil Forum voor Democratie met dergelijke denkbeelden niets te maken hebben. FVD staat voor een open, tolerant, democratisch Nederland waar individuele eigenschappen bepalend zijn; en niet sociale klasse, huidskleur, ras, geslacht of seksuele geaardheid.” 

Als politieke partij vinden we het belangrijk ons grondig te informeren en allerlei visies tot ons te nemen. Van links tot rechts, van mainstream tot minder mainstream

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.