In 2010 komt er een nieuw gezicht bij EenVandaag, de van BNR overgestapte radiopresentator Bas van Werven. Zes jaar lang presenteert hij EenVandaag op radio en TV. Daarna vindt Bas het mooi geweest en keert hij terug naar zijn oude liefde. Zijn herkenbare vrolijke presentatiestijl kenmerkt hem, maar hij vindt het onterecht dat mensen soms denken dat hij 'niet-kritisch' is. "Dat ben ik wel!"

Bas van Werven stopt twee jaar geleden met het presenteren van EenVandaag om terug te keren naar zijn oude liefde BNR nieuwsradio. “Ik heb heel erg getwijfeld of ik dat wel moest doen. Ben ik niet Heintje Davids van de radio? Maar het radiovak is toch zo leuk. Ik dacht, we kijken wel waar het schip strandt. En tot nu toe bevalt het buitengewoon goed.” 

Behalve het dagelijkse ochtendprogramma voor BNR staat Van Werven ook met een show over auto’s in het theater en spreekt hij luisterboeken in. Binnenkort start hij met een podcast over ondernemers die failliet gingen en weer opkrabbelden. “Deze mensen zijn echt door het diepste dal gegaan, zij moesten alles verkopen, raakten hun huis kwijt en verloren hun huwelijk, hun spullen, hadden op een bepaald moment niets meer. Maar ze krabbelden stuk voor stuk weer op. In die podcasts vertellen ze hoe ze dat hebben gedaan. We zetten een pot koffie en gaan kletsen, praten. Ik vind dat heel belangrijk om te doen. Want er zijn veel mensen die het niet lukt, om op te staan na te zijn gevallen. Daar is zo’n podcast mogelijk een tool voor, om ze een idee te geven: het lukt een ander, dan lukt het jou ook.”

Lees ook:

Niet op je berg zitten

Ook in de zes jaar bij EenVandaag sprak Van Werven graag met de mensen zelf. “Ik ging graag voor het programma het land in. Op locatie krijg je er vaak veel meer uit dan in een studio met lampen, en drie camera’s en een regisseur die in je oor toetert. Dan heb je gewoon even de tijd en de rust om gewoon contact te maken.”  Zo gaat Van Werven in 2010 in een oude Saab het land in om mensen op te zoeken die dat jaar prominent in het nieuws zijn geweest. “Erg belangrijk om te doen. Dat je als programmamaker niet alleen op je berg zit en alles en iedereen naar je toe laat komen, maar dat je ook af en toe ergens naartoe gaat.” Van Werven interviewt onder andere Albert Drenth, de in opspraak geraakte directeur van kinderopvang ’t Hofnarretje, waar werknemer Robert M. jarenlang 85 kinderen misbruikt. “Een heel pittig onderwerp. En een lastig interview. De man was niet veroordeeld en ik ben jurist van huis uit dus totdat bewezen is dat je schuldig bent ben je dat niet. Dan denk ik: doe het verhaal maar."

Frietje in de studio

Van Werven wordt geroemd om zijn joviale persoonlijkheid, maar krijgt ook de nodige kritiek. Zijn opgewekte manier van presenteren valt niet altijd in goede aarde. Zo sluit hij een reportage over friet in de studio af met een zak frietje in zijn hand. Van Werven moet lachen als hij daaraan terugdenkt. “Ik heb schijt aan dronken Naatje hoor. Niet iedereen kan Jaap Jongbloed zijn, ook al zou dat heel fijn zijn. Ik ben liever echt dan ook maar een beetje gekunsteld."

Bas van Werven over commentaar op zijn postuur

Geen bokkige interviews

Van Werven’s interviewtechniek is mild en open. “Wat nogal eens wordt verward met niet-kritisch. Maar dat ben ik wel. Je ziet het vaak, dat bokkige bij interviewers, en het is even leuk: zo'n eerste vuist die op de kaak gaat, maar krijg je op die manier nou echt te horen hoe het zit? Krijg je dan van die directeur te horen hoe dit onder zijn vleugels heeft kunnen gebeuren? Heb je niet gekeken, heb je zitten suffen, wist je het, ben je zelf een viespeuk? Nou, dat wil ik weten. En dat lukt niet als ik verbale dreunen ga uitdelen, daar gaat zo’n man niet open van, maar dicht.” 

Ook presenteert Van Werven de uitzending die in het teken staat van het overlijden van Nelson Mandela. “Wat een indrukwekkende man. Mandela had zó makkelijk met zijn ANC de weg kunnen inslaan van afrekenen, en wraak nemen op de blanken, zoals is gebeurd in Zimbabwe onder Mugabe. Maar dat heeft Mandela nooit gedaan. Die heeft altijd gedacht: als we dit nu goed doen dan houden we een werkbaar land en een maatschappij over waar mensen elkaar respecteren. Ontzettend knap hoe hij heeft kunnen vergeven en verbinden."