Spookflats, lege winkelcentra, iedereen die wel eens in China is geweest heeft ze zien staan. Het gevolg van de Chinese overheid die onbeperkt bouwplannen ontwikkelt om de economie aan te jagen. Al jaren waarschuwen economen dat dit bouwen voor de leegstand ooit als een boemerang terug kan komen.

En als economische grootmacht China omvalt, treft dat de hele wereldhandel die net aan het opkrabbelen is na de crisis van 2008. Nu wereldwijd ook beleggers onrustig worden over de Chinese economie stelt EenVandaag de vraag: staat de Chinese bubbel op barsten?

De groeicijfers van China moeten altijd met een korreltje zout worden genomen, want niemand weet in hoeverre de Chinese overheid deze manipuleert. Maar zeker is dat na jaren van gigantische groei de economie van China aan het afremmen is. 

Toen in 2008 het Westen in crisis raakte, toonde China groeicijfers van 10 procent. Daarmee was het land ook weer een aanjager voor de landen in crisis; ook voor Nederland. Sinds 2006 is de waarde van de export naar China verdrievoudigd. Het land staat nu op de vierde plek in de ranglijst van handelspartners. 

We spreken met hoogleraar Chinese economie Peter Ho, hoogleraar risicomanagement Theo Kocken en gaan langs bij architect Ron de Goeij, directeur van Van Aken Architecten.