Spanje is donderdagavond en -nacht opgeschrikt door terreur op meerdere locaties. Dertien mensen kwamen om het leven toen een busje over de Ramblas op mensen inreed. Zeker honderd mensen raakten daarbij gewond, vijftien van hen zijn er slecht aan toe. Vrijdag overleed een vrouw aan verwondingen die zij in Cambrils opliep. 

Rond vijf uur ‘s avonds reed het busje door de winkelstraat. Honderden omstanders  vluchtten weg uit het centrum, of doken winkels en restaurants in. Metrostations werden afgesloten en een zoektocht naar de dader of daders begon.

De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat. Twee verdachten werden opgepakt, maar zij zijn niet de mensen die het busje hebben bestuurd tijdens de aanslag. Een van hen zegt niets met de aanslag te maken te hebben. Hij meldde zichzelf toen hij zag dat een foto van hem werd verspreid ter opsporing, maar zegt zelf dat zijn paspoort is gestolen en dat hij tijdens de aanslag niet in de buurt was.

‘s Middags reed een man in op agenten. Hij werd doodgeschoten door agenten. De politie weet nog niet of hij met de aanslag te maken had. In de nacht van woensdag op donderdag vond een explosie plaats in een huis in Alcanar, tweehonderd kilometer ten zuiden van Barcelona.

Daarbij viel een dode, die in het huis aanwezig was. De politie zegt dat de explosie in verband te brengen is met de aanslag in Barcelona. Reuters meldt op basis van een politiebron dat er in dat huis explosieven werden gemaakt van gasflessen. Die zouden te vroeg ontploft zijn.

Later op donderdagavond voerde de politie een antiterreuroperatie uit in Cambrils, honderd kilometer ten zuiden van Barcelona. Terroristen werden daar aangehouden bij een controle maar gingen er vandoor. Ze reden in op publiek en een politiewagen, waarna ze met messen om zich heen begonnen te steken. De politie heeft vijf terroristen gedood. Zes omstanders en twee agenten raakten gewond. Vrijdagmiddag overleed een vrouw aan de gevolgen van haar verwondingen. 

Een team van EenVandaag is in Barcelona om daar verslag te doen van de nasleep van de gebeurtenissen. Vanavond een uitgebreid verslag uit Spanje.