Wat is het laatste nieuws uit de autowereld? Autojournalist Carlo Brantsen, hoofdredacteur van Carros, praat ons bij.

Gisteren was daar ineens het bericht dat er nog 'maar' 10.000 auto's zijn gestolen in 2015, stukken minder dan in 2014. En dat heeft alles te maken met betere diefstalbeveiliging. De meest gestolen merken zijn achtereenvolgens Volkswagen, BMW en Audi. Maar percentagegewijs komen we uit op een ander lijstje: Land Rover, Lexus en Audi.

Minder advertenties

Nog zo'n jaarfeitje: in 2015 werd er door alle importeurs bij elkaar voor 353 miljoen met auto's geadverteerd. Dat klinkt enorm, maar was ruim 8% minder dan in 2014. Renault gaf vorig jaar het meeste uit, namelijk 37 miljoen, gevolgd door Peugeot en Opel.

Autokeuringen op de schop

Dieselgate gaat voort, maar elders is er ook een en ander aan de hand: de Europese Commissie vindt dat het maar eens klaar moet zijn met het huidige systeem van auto-goedkeuringen binnen Europa. Nu is het zo dat als er een nieuw model op de markt komt, de fabrikant daarvan zelf kan kiezen in welk land en bij welke keuringsinstantie die auto gekeurd moet worden.

Een belangrijke fase, want als zo'n auto door de gekozen instantie wordt goedgekeurd, al is het in Spanje, dan mag die auto daarna in alle EU-landen geïntroduceerd worden. En dat ademt toch een beetje de sfeer van de slager die zijn eigen vlees keurt, oordeelt Brussel. De Europese Commissie wil nu dat al die keuringsinstanties onder hun leiding gaan vallen, dus ook onze RDW.

'Nauwelijks luchtvervuiling'

Alle automobilisten milieuterroristen? Simon Rozendaal beschrijft in Elsevier hoe je in Rotterdam dankzij de milieuzone wel met een walmende tanker onder de Erasmusbrug mag varen, maar niet met een lelijk eendje eroverheen. Maar het aardigste is toch wel dat er volgens Rozendaal nog nauwelijks vieze lucht is, 'het probleem van de luchtvervuiling in Nederland is min of meer opgelost'.

Milieuvriendelijke BMW

Toch liever groen doen? BMW introduceert in de loop van dit jaar zijn nieuwe, gigantische 7 Serie met een viercilinder-motor plus elektromotor, zoals concurrerende merken dat al eerder deden. De goedkoopste optie om fiscaal- én milieuvriendelijk te cruisen is 93.500 euro.