De formatie is deze week 100 dagen oud, maar een nieuw kabinet lijkt nog ver weg. Alle ogen zijn nu gericht op de ChristenUnie en PvdA. Lodewijk Asscher zei dinsdagmiddag nog eens 'nee'. Wordt het dan toch CU die VVD, CDA en D66 aan een meerderheid helpt? 

In EenVandaag partijleiders Segers (CU) en Asscher (PvdA) over de redenen waarom ze (vooralsnog) niet willen aanschuiven bij het zogenaamde motorblok.

Verdeeld

Lodewijk Asscher’s partij is verdeeld: een aantal PvdA-burgemeesters roept op om mee te doen met de formatie, maar de leiding heeft deelname aan de formatieonderhandelingen afgewezen na de historische verkiezingsnederlaag. Ook PvdA-minister Dijsselbloem wil niet dat zijn partij gaat meeregeren, zo zegt hij tegen EenVandaag:

Asscher is dinsdagmiddag bij Tjeenk Willink op bezoek geweest en blijft bij zijn ‘nee’. De PvdA schuift dus niet aan bij het motorblok bestaande uit VVD, CDA en D66.

De enige optie voor een meerderheidscoalitie is het motorblok met de ChristenUnie. Een nipte meerderheid van 76 zetels: dat is niet echt een stabiele meerderheid te noemen. Bovendien is het een optie die absoluut niet de voorkeur heeft van D66. Wordt het dan toch een minderheidskabinet die het moet hebben van gedoogsteun van andere partijen?