Wikileaks-oprichter Julian Assange zal de Ecuadoriaanse ambassade in Londen snel verlaten. Dat heeft hij vandaag gezegd in een persconferentie.

Het is niet duidelijk op welke termijn hij weg wil. Assange zegt hulp te hebben van mensenrechtenorganisaties.

Assange benadrukte dat hij (nog steeds) niet is aangeklaagd in Groot-Brittanië of in Zweden. Zijn gezondheid lijdt onder het langdurige verblijf in de ambassade, vertelde Assange verder. Hij komt nooit buiten en krijgt weinig lichaamsbeweging.

Meer dan twee jaar

Assange verblijft inmiddels meer dan twee jaar in de ambassade. Hij vluchtte hier in 2012 naartoe, om te ontkomen aan vervolging. Ecuador heeft hem politiek asiel verleend, maar hij kan de ambassade niet verlaten. Hij zal dan worden uitgeleverd aan Zweden, waar hij beschuldigd wordt van seksueel misbruik.

Wat doet zo'n lang verblijf in een gebouw met je? Hoe houd je jezelf op de been? Iemand die hier meer over kan vertellen is Klaas de Jonge, de mensenrechtenactivist die in de jaren 80 bekend werd als activist tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Hij zat ruim twee jaar vast in de Nederlandse ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika. Hij is te gast bij Radio EenVandaag.

EenVandaag maakte meerdere reportages over de voorman van Wikileaks. Bekijk deze rechtsboven op deze pagina terug. 

Patstelling na 'ambassadevlucht' Assange

De man achter Wikileaks

Wikileaks' Julian Assange gearresteerd

De week van... Julian Assange