Op 9 augustus mogen de Wit-Russen naar de stembus, maar het is niet alsof er veel te kiezen valt. Alexander Loban blogt vanuit Wit-Rusland over de situatie in zijn land. "Het is toneel. Bij verkiezingen gaat het om keuze en die is hier niet."

Loban woonde en werkte jarenlang in Nederland, nu is hij terug naar Wit-Rusland voor zijn zoon en kleinkinderen. Bij terugkomst begon hij met een blog over de situatie rondom het coronavirus in Wit-Rusland, maar inmiddels schrijft hij vooral over de politiek. Met gevaar voor zijn vrijheid.

'Ze wilden me de mond snoeren'

"Ik kan niet alles zeggen. Ik kan mensen niet oproepen om de straat op te gaan en te protesteren. Dan zou ik zeker een zaak krijgen met 3 jaar gevangenis als gevolg. Ik moet nadenken wat ik zeg."

Toen hij terugkwam in Wit-Rusland werd hij in isolatie gezet. Vanwege het coronavirus, zo zeiden ze. Maar volgens Loban is dat niet waar. "Na mijn open brief werd ik tegen mijn wil geïsoleerd. Ze hadden gezegd dat het maatregelen tegen pandemie waren. Maar dat was natuurlijk niet zo, dat was om mij de mond te snoeren."

Alexander Loban
Bron: EenVandaag
We spraken Alexander Loban via Skype over de situatie in Wit-Rusland

Protesten

Loban is kritisch op het beleid van Wit-Rusland. Hij ziet dat alle macht in handen is van één man: president Loekasjenko. Hij is al 26 jaar aan de macht in het land en blijft naar alle waarschijnlijkheid ook na deze verkiezingen de president "Hij heeft de wetgevende, rechtsprekend en uitvoerende macht in handen."

In Wit-Rusland kwam de bevolking de afgelopen tijd in opstand. Zeker toen een belangrijkste oppositiekandidaat ineens werd opgepakt. Zijn vrouw, Svetlana Tikhanovskaya, heeft zich nu kandidaat gesteld. Haar kinderen moesten het land verlaten, uit angst voor sancties.

Politie en leger

De protesten in Wit-Rusland worden namelijk stevig onderdrukt. "Er zijn honderden arrestaties, hoge boetes. Vergelijkbaar met de hoogte van een maandsalaris. Er zijn veel ontslagen", vertelt Loban. "Loekasjenko heeft minstens 100.000 politieagenten en nog 100.000 mensen bij het leger. Ruim voldoende om elk protest neer te slaan en te onderdrukken."

'Eerlijke verkiezingen' zijn volgens Loban een illusie in Wit-Rusland. "De leden van stembureaus zijn allemaal van de staat. Ik heb geprobeerd lid te worden van een stembureau, en met mij duizenden anderen, maar ik werd geweigerd."

'Het land loopt richting Noord-Korea'

Loban is bang dat veel Wit-Russen het land zullen ontvluchten als Loekasjenko nog langer president blijft. "Wit Rusland is nog geen Noord-Korea, maar het land loopt in die richting."

Ondertussen blijft hij bloggen. "Ik hoop dat het na 10 of 15 jaar beter wordt, maar ik denk gewoon nog niet nu. Ik weet geen oplossing voor deze situatie, maar de hoop sterft als laatste, zo is de uitdrukking."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.