De rijken worden rijker en de armen worden steeds armer: het is een van de meest prangende problemen in de Verenigde Staten en dus ook een belangrijk verkiezingsthema tijdens de campagne. 

De armoedecijfers liegen er ook niet om. In totaal leven 47 miljoen van de 324 miljoen Amerikanen onder de armoedegrens. Vooral in het diepe zuiden is het voor veel mensen de keiharde, dagelijkse realiteit. Louisiana is de op een na armste staat, hier leeft zelfs één op de vijf inwoners in armoede. Verslaggever Tom van ‘t Einde ontmoet hier Gail Murray-Womack.

Alles kwijt 

Ooit had Gail het allemaal goed voor elkaar: een baan bij de overheid, een eigen huis en een auto voor de deur. Na haar scheiding raakte ze alles kwijt en bleef ze achter met de zorg voor drie jonge kinderen. De rekeningen bleven zich opstapelen. Op haar werk lunchte ze niet onder het mom van een dieet. De werkelijke reden was dat ze geen lunch kon betalen, omdat ze anders niet genoeg geld had voor de schoolboeken van haar kinderen.

Ze klopte aan bij een overheidsprogramma voor armoedebestrijding, maar volgens de richtlijnen verdiende ze nét te veel om in aanmerking te komen voor food stamps. Bij een lokale voedselbank was ze wel welkom en dat was naar eigen zeggen haar redding. Ze sprak met zichzelf af dat als het ooit beter zou gaan, ze wat terug zou doen. Dat moment is nu gekomen. Inmiddels runt ze in New Orleans haar eigen voedselbank en helpt ze iedere maand meer dan 2.000 gezinnen.