Apeldoorn, afgelopen dinsdagavond. Het comité Oranjefeesten Apeldoorn komt voor het eerst bijeen sinds de dramatisch verlopen Koninginnedag vorige week. Wij mogen er bij zijn, als stille getuigen van de nasleep van een aanslag die alle feestvreugde en draaiboeken onklaar maakte.

Wij, dat zijn cameravrouw Sonja ter Laag, geluidsman Jan Smelik en ik. We volgen deze week Simon Boon, voorzitter van de Stichting Oranjefeesten Apeldoorn. Samen met veertien andere enthousiaste vrijwilligers organiseerde deze stichting het Oranjefeest in Apeldoorn. Maanden en maanden voorbereiding gingen eraan vooraf. Dikke pakken draaiboeken lagen klaar. Alles was tot in de puntjes voorbereid voor het koninklijke bezoek.

De eerste uren verliepen boven verwachting goed. De sfeer zat er gelijk goed in. ‘Het was gewoon echt…fantastisch. Heel gezellig’, vertelt Simon Boon in de auto als we op weg zijn naar de ingelaste vergadering. Tot dat moment, om tien voor twaalf.

Simon Boon zat achterin de open bus waarin het koninklijke gezelschap een rondtour maakte door de stad. Samen met de koninklijke familie en andere aanwezigen in de bus werd hij ooggetuige van een gebeurtenis die ieders bevattingsvermogen te boven gaat.

We volgen Boon een week later, als hij op weg is naar de afscheidsdienst van mevrouw van den Berg in de grote kerk in Apeldoorn. Hieromheen was nog geen week geleden het Oranjefeest georganiseerd. Nu geen oranje slingers en vrolijke vlaggetjes, maar een rouwstoet die langzaam de kerk nadert. Daarna gaat Boon door naar het volgende afscheid, de crematie van de heer Teunissen. Een andere toevallige passant uit Apeldoorn die even van zijn fiets afstapte om naar de optocht te kijken.

In de vergadering die dinsdagavond vertelt een vrouw dat ze sinds donderdag slecht slaapt. ‘Ik droom vreselijk. Het houdt maar niet op.’ Een ander heeft het vrijdagochtend van zich af gehuild, na het zien van alle beelden. De vergadering loopt uit op een collectieve rouwverwerking. Als het is afgelopen, ruimt de vrouw de post op en vindt de envelop waarin de vaantjes nog zitten die bedoeld waren om uit te delen na afloop van de Koninginnedag. Vrolijk oranje gekleurd, ‘Deelnemer Koninginnedag Apeldoorn 2009’ staat erop. Ik bedenk me dat wij allemaal deelnemer zijn geworden van deze koninginnedag. De televisiebeelden hebben vaantjes overbodig gemaakt.

Zullen we ooit nog in alle onschuld Koninginnedag kunnen vieren?

Uitzending De Week van Simon Boon, zaterdagavond 9 mei, Nederland 1 om 18:15 uur