Oud worden is een ziekte en daar is iets aan te doen. Dat zegt Andrea Maier, internist-ouderengeneeskunde aan het VUmc. Ze werkt, samen met internationale onderzoekers, aan een medicijn om veroudering te vertragen. Gevolg: minder ouderdomsziektes en gezond oud worden.

Het idee van de onderzoekers is dat het aantal leeftijd gerelateerde ziektes vermindert als je de veroudering kunt vertragen. Want veel ziektes zijn terug te voeren op het oud worden: suiker, broze botten, slecht geheugen, slecht zien, hart-en vaatziekte, kanker. Bovendien zijn veel mensen te dik, waardoor veroudering nog sneller gaat. 

Hoe werkt het?

Maier heeft al veel onderzoek gedaan naar zogeheten senescente cellen, ook wel oudersdomscellen genoemd. Dit zijn oude cellen die niet meer delen en jonge cellen beschadigen. Hoe meer oude cellen, hoe groter de kans op ouderdomsziektes. De oplossing is het weghalen of niet laten ontstaan van die oude cellen.

Wereldwijd doet een groep internationale wetenschappers verschillende onderzoeken naar medicijnen tegen veroudering. In Nederland loopt een proef waarbij medicijnen worden getest die de afbraak van de spiermassa remt.

Maier verwacht grote resultaten van de anti-verouderingspil: ouderen hebben minder kans op ziektes, kunnen gezonder oud worden, langer thuiswonen, boodschappen doen met de kleinkinderen en actiever zijn op de oude dag. In EenVandaag een gesprek met Maier.