Wordt Anonymous volwassen? Nieuwe acties, een nieuw boek, een documentaire. Hackersbeweging Anonymous lijkt de puberteit ontgroeid en een nieuwe levensfase in te gaan. Wat schuilt er achter de beweging van Anonymous? Doet het er toe om te weten wie het zijn? En wat is de rol van de Nederlandse tak van Anonymous?

En waarom werken ze in tegenstelling tot de Verenigde Staten hier soms wel samen met overheidsdiensten? We vragen het Anonymous zelf, aan leden die alleen anoniem voor de camera hun verhaal willen vertellen.

Niet uit angst voor represailles maar ook vanwege hun werkgevers, sommige leden werken zelfs bij de overheid, willen leden vaak niet geassocieerd worden met protestacties, Ddos-aanvallen of publicatie van gevoelige documenten. Via bekende Anonymous IRC-chatkanalen in de Verenigde Staten komen we uiteindelijk in contact met Nederlandse Anonymous-'leden' die al sinds de tijd van de strijd van Anonymous tegen Scientology actief zijn.

Daarnaast spreken we met Danny Mekic, internetkenner en jurist, en de Amerikaanse schrijfster Parmy Olson. Zij schreef het boek 'We Are Anonymous' dat deze week uitkwam en waarvoor ze sprak met vrijwel alle hoofdpersonen die de afgelopen jaren een rol speelden binnen Anonymous. Van Kayla, Tflow en Sabu tot Topiary, Joepie91 en Pwnsauce.

In de onderstaande video vertelt een Anonymous-lid over het gevaar van afsluiting van het internet.

Lees ook