Max Verstappen was boos na de race in de VS. De official die hem met vijf seconden bestrafte noemde hij een 'mongool'. Veel mensen, waaronder de Stichting Downsyndroom, reageerden boos op deze uitspraak. Het is niet de eerste keer dat er ophef was over schelden met ziektes of syndromen. In 2012 startte Annet Schuurman de actie 'Kanker is het woord dat op het veld niet thuishoort.'  

Schuurman heeft zelf twee keer zelf te maken gehad met kanker. Tijdens een wedstrijd van haar zoon merkte ze dat hij zo uit zijn doen was door het gescheld met kanker' van een tegenstander, dat ze de trainer en de scheidsrechter aansprak. Daar bleef het niet bij. Haar eigen club poste Annets verhaal op de site. Clubs in de regio gingen mee met de actie. Er werden bandjes gemaakt met de tekst 'Kanker is een woord dat op het voetbalveld niet thuishoort'. Een andere club zette een groot bord op de club met deze tekst. De bond organiseerde een speelronde waarin het stoppen met schelden een thema werd.

Schuurman: "Door alle steun heb ik heel erg het gevoel gehad dat ik gehoord ben en dat was bijzonder fijn." 

Mongool

Schuurman snapt goed dat mensen gekwetst zijn door de uitspraak van Max Verstappen. "Ouders met een kind met het syndroom van Down hebben zo'n rugzak. Het doet pijn als dat wat je kind is gebruikt wordt als scheldwoord."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.