De economie draait als een tierelier, en met name in de hoofdstad is er gebrek aan personeel. Toch komt een grote groep werklozen maar niet aan de bak.

Het gaat goed met de Nederlandse economie, heel goed. Zeker in Amsterdam, daar schreeuwen ondernemers om personeel. Maar er is iets geks aan de hand: de harde kern werklozen, die veelal in de bijstand zit, vindt nauwelijks werk.

De hoofdstad telde medio 2018 zo'n 36.500 bijstandsgerechtigden. Slechts 2,7 procent daarvan stroomde door naar een baan, terwijl er naar schatting 160.000 vacatures onvervuld waren. Dat moet anders, vindt wethouder Rutger Groot Wassink van Werk en Inkomen.

Aan de kant

Het stoorde Groot Wassink al langer dat een kern van mensen zonder werk aan de kant staat. Samen met het college van Burgemeester en Wethouders komt hij met een plan. "We gaan mensen veel nadrukkelijker betrekken. Waar we vroeger zeiden: 'Deze banen zijn er - kijk eens even', zetten we nu de mens centraal: 'Wat is geschikt voor jou en hoe kunnen we zorgen dat jij aan het werk komt?'"

Groot Wassink wil de werklozen niet alleen aan een baan helpen, het werk moet ook passend zijn. Er wordt samenwerking gezocht met werkgevers, zoals met de Johan Cruijff Arena. Volgens algemeen directeur Henk Markerink van Amsterdam Arena wordt er in de zoektocht naar personeel 'onvoldoende een klik gemaakt'. Makerink heeft grote moeite genoeg personeel te vinden. "Er is een enorme behoefte aan horecapersoneel, beveiligers, technisch personeel, stewards en rondleiders. Maar ook onze grasmat heeft permanente zorg nodig."

Voortaan kijkt men niet meer naar welke mensen bij een bepaalde baan passen, maar welke banen passen de bij de capaciteiten van bepaalde mensen. Directeur Markerink hoopt daarmee in de loop van het jaar 1000 nieuwe werknemers aan zich te binden. "We willen naar een stad waarin iedereen mee kan doen."

Wethouder Rutger Groot Wassink van Werk en Inkomen.
info

De belangrijkste punten van het plan:

  • Duizenden extra banen scheppen bij bedrijven
  • Werklozen inzetten in sectoren met tekorten, zoals de zorg
  • Afspraken maken met bedrijven om mensen met een handicap werk te bieden
  • Werklozen beter begeleiden

De kosten voor de komende jaren worden geraamd op 37 miljoen euro.

Werkloos maakt kansloos

Directeur Menno Meijer van uitzendbureau RVaring (een uitzendbureau voor 45 en 65 plus) is kritisch. Het lijkt hem lastig om voor langdurige bijstandsgerechtigden passende vacatures te vinden. "Zijn deze mensen nog gemotiveerd en flexibel?" Hij is een groot voorstander van meer aandacht voor de werkloze 50-plusser: "Maar het is de vraag of voor hen een banenplan werkt."

Volgens Meijer biedt omscholing betere kansen dan het schaven aan banen om deze passend te maken. Kritiek heeft Meijer ook op de overheid. Deze bedenkt plannen om werkloze 50-plussers aan een baan te helpen, maar neemt zelf weinig 50-plussers aan.