Schrijver Amos Oz is op 79-jarige leeftijd overleden. De Israëlische auteur was onder meer bekend door zijn boeken 'Een verhaal van liefde en duisternis' en 'Mijn Michael'. Oz overleed aan de gevolgen van kanker.

Het literaire werk van Amos Oz werd in 37 talen vertaald. Het grootste deel van zijn boeken is ook in het Nederlands te lezen. 'Een verhaal van liefde en duisternis' werd in 2015 verfilmd.

Kritiek op Israëlische politiek

Oz werd meerdere malen genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs voor de Literatuur, maar hij ontving deze nooit. Wel won Oz de Israëlprijs voor Literatuur (1998) en de Goetheprijs (2005).

EenVandaag sprak in 2013 aan de vooravond van de Israëlische verkiezingen met Oz. De schrijver was mede-oprichter van de Israëlische vredesbeweging, actief voor de linkse partij Meretz en uitte regelmatig harde kritiek op de politiek in zijn land.

Niet verliefd, wel in vrede

Oz was voorstander van de Tweestatenoplossing om de Israëlisch-Palestijnse kwestie te beëindigen. "Ik geloof in twee staten naast elkaar, Israël en Palestina. In vrede met elkaar. Niet verliefd, maar wel in vrede."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.