De Verenigde Staten moeten weer een 'baken van hoop' worden voor vluchtelingen, luidde een belangrijke verkiezingsbelofte van Joe Biden. De boodschap lijkt een aanzuigende werking te hebben. In grensdorp Del Rio stapelen de problemen zich op.

In het Texaanse Del Rio wonen nog geen 35.000 mensen. Het dorp ligt ingeklemd tussen de grens van de Verenigde Staten en Mexico. Daardoor is het een van de plekken waar veel vluchtelingen vanuit Mexico proberen de oversteek te maken naar de Verenigde Staten. Hoewel dit al jaren gebeurt, stegen de aantallen de laatste weken explosief.

Veel meer migranten

In Del Rio ging het in februari om 500 migranten vanuit Mexico. Maar de aantallen liepen een maand later al snel op naar ruim 1.700 migranten. De Border Patrol, ofwel grenswacht, spreekt zelfs over een toename van maar liefst 300 procent ten opzichte van vorig jaar.

"Dit klinkt misschien niet als heel veel, maar dat is het voor onze gemeenschap wel", vertelt Shon Young. Hij is pastoor in Del Rio en probeert te helpen waar hij kan. Zo heeft hij direct contact met de Border Patrol om te horen hoeveel mensen er die dag zijn opgepakt en waar ze zich bevinden.

Humanitair probleem

Samen met zijn kerk zorgt Shon voor kleding, voedsel, drinken en opvang van kinderen. "Dit is een humanitair probleem. Ik wil proberen iets van waardigheid terug te brengen voor deze mensen, die allemaal hun eigen verhaal hebben. Maar er zijn ook mensen uit deze gemeenschap die het niet eens zijn met wat wij doen."

De toestroom van migranten was voor burgemeester Bruno Lozano van Del Rio, een Democraat, reden om in een videoboodschap uit te halen naar het beleid van president Biden. Hij voelt zich in de steek gelaten en noemt het antwoord van de regering op de migratiecrisis een 'klap in het gezicht'.

Keiharde woorden

In de videoboodschap reageert de burgemeester furieus: "Hier is sprake van een inbreuk op de nationale veiligheid op een niveau dat we nog nooit eerder in de geschiedenis hebben meegemaakt. En wat doet u? U vertrekt geen spier, u noemt het niet eens een crisis, maar een uitdaging", zegt hij onder andere.

President Joe Biden en zijn regering houden stellig vol dat de toestroom 'niet anders is dan voorgaande jaren'. Maar de cijfers vertellen inmiddels een ander verhaal. Het aantal migranten dat illegaal de oversteek probeert te maken naar de Verenigde Staten bereikte afgelopen maand het hoogste niveau in 15 jaar tijd.

Lees ook

Zonder ouders de grens over

In maart zijn in totaal 171.000 mensen aangehouden. Ook de hoeveelheid minderjarige asielzoekers en kinderen die zonder ouders de grens oversteken is niet eerder zo hoog geweest. Overheidsfaciliteiten zijn zelfs niet meer in staat om iedereen op te vangen.

Omdat de overheid de vraag niet langer aankan, is ze aangewezen op de hulp van vrijwilligers. Een van deze vrijwilligers is Tiffany Burrow. Zij runt de Val Verde Border Humanitarian Coalition, een collectief van vrijwilligers uit Del Rio die zich ontfermen over het lot van de migranten die in het dorp aankomen.

Kinderen worden aangehouden bij de grens
Bron: Reuters
Kinderen worden aangehouden bij de grens

Zorgen voor wat komen gaat

"Er is hier absoluut een golf gaande. Onze organisatie richt zich op families en we zien dat veel gezinnen - om wat voor reden dan ook - tijdens de vlucht van elkaar gescheiden raken. Wij proberen ze weer met elkaar in contact te brengen en zorgen voor een warme maaltijd en een menselijk gebaar."

Burrow heeft de afgelopen weken gezien hoe er een steeds groter beroep wordt gedaan op haar opvangcentrum en vrijwilligers. "Ik maak me echt zorgen over wat er komen gaat. We kunnen het nu nog maar net aan en we zijn een kleine gemeenschap. Er wordt zoveel van ons gevraagd. Ik hoop dat ze dat in Washington D.C. beseffen."

President Biden heeft geen antwoord op enorme stroom migranten

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.