Na een week discussie is minister Schultz van verkeer om: er mag harder worden gereden op de vijfbaans snelweg A2 tussen Amsterdam en Utrecht. En dat leidt tot vreugde en verdriet op en langs de A2.

De gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen zijn hier niet blij met wat volgens hen een plotselinge ommezwaai in politiek Den Haag is. Wethouder verkeer Pieter de Groene van Stichtse Vecht stelt: “We zijn zeer verbaasd over de nieuwe uitspraken van de demissionaire minister en over het moment waarop de minister dat doet. Vanaf het begin zijn die ook zonder enige vorm van vooroverleg gedaan, en dat vinden we bijzonder jammer."

Bij de verbreding van de A2 in 2006 heeft het Rijk met de gemeenten afgesproken dat 100 km de maximale snelheid zou zijn vanwege milieu-normen.

Volgens minister Schultz mag er straks van zeven uur 's avonds tot zes uur 's ochtends 130 worden gereden. De Tweede Kamer moet zich er nog over uitspreken. Vooralsnog mag er nog maximaal 100 worden gereden. Vanaf komende maandag is er 24 uur per dag trajectcontrole op de A2.

EenVandaag spreekt met autoliefhebbers die blij zijn met het plan en met omwonenden die woedend zijn omdat ze meer herrie en milieu-overlast vrezen. Ook spreken we met communicatie-strateeg Peter ter Horst over de opmerkelijke ommezwaai van het kabinet.

De A2 tussen Maarssen en Vinkeveen heeft aan beide kanten vijf rijstroken.