'Foeilelijk', vond de 83-jarige Britse Anne Beck haar erfstuk. Ze liet de vaas die zij kreeg dan ook jarenlang in de garage verpieteren. Tot ze naar het bejaardenhuis moest en besloot de vaas dan maar aan een kringloopwinkel te geven. Hij werd ternauwernood gered en bleek zeventigduizend euro waard te zijn.

Er worden natuurlijk vaker pareltjes gevonden op oude zolders en tussen oude troep. Vaak zien we die verhalen langskomen bij het programma 'Tusen Kunst en Kitch'. Het favoriete verhaal van presentator Frits Sissing is het verhaal van een broodmandje uit Alkmaar. "Een meneer had het mandje als huwelijkscadeau van zijn moeder gekregen en geen idee wat het waard was", vertelt Sissing. Tot ieders verrassing taxeerde expert Emiel Aardewerk het mandje op zeventigduizend euro. Het was namelijk gemaakt door een bekende Haagse zilversmid, Reinier de Haan. 

Frits Sissing te gast bij EenVandaag

"Dat zijn de mooiste verhalen", aldus Sissing. "Als mensen echt geen idee hebben wat ze in huis hebben en dan ontzettend schrikken." Ook Sissing zelf wordt van te voren niet ingelicht over de waarde van het meegebrachte voorwerp. "Ook ik ga er blanco in."

Frits Sissing: '95 procent is shit'

De populairste objecten die mensen meenemen zijn schilderijen. "Per aflevering komen er duizend mensen langs die allemaal drie spulletjes mee mogen nemen." Het overgrote deel daarvan is niets waard. "Ik schat dat 95 procent shit is", aldus Sissing. "Dat kan je allemaal zo weggooien, tenzij het emotionele waarde heeft natuurlijk."

Het programma startte in 1982 en is nog steeds ongekend populair. Volgens Sissing is het geheim van 'Tussen Kunst en Kitsch' de herkenbaarheid. "Iedereen heeft wel oude troep waarvan hij hoopt dat misschien iets waard is." Het programma gaat op 26 september 2018 haar vijfendertigste seizoen in.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.