Maurits von Martels (CDA) werd in 2017 met ruim 21.000 voorkeurstemmen in de Tweede Kamer gekozen, maar denkt niet dat hem dat bij de komende verkiezingen weer gaat lukken. "De boeren zijn boos, ik denk ook wel een beetje op mij."

'Meer boerenverstand in de Kamer', die slogan zorgde ervoor dat melkveehouder Maurits von Martels in 2017 in de Tweede Kamer belandde. Maar zijn missie om de landbouwsector perspectief te bieden, beschouwt hij als mislukt. Oorzaak: de stikstofuitspraak van de Raad van State die grote gevolgen voor boeren heeft. Daarnaast is Von Martels niet de landbouwwoordvoerder van het CDA, maar heeft hij natuurbeleid in zijn portefeuille. "Ik ben geen woordvoerder op landbouw. Dat is wel jammer. Soms denk je wel eens: 'Ik ben boer, dus ik zou er dolgraag heel veel over willen zeggen. Ik zou me ook echt in die discussie willen mengen'", vertelt Von Martels.

Als spits gehaald, maar je staat linksback

Het CDA heeft van oudsher een grote achterban onder boeren en er zitten ook altijd Kamerleden met een agrarische achtergrond in de Tweede Kamerfractie. De huidige landbouwwoordvoerder is Jaco Geurts, een voormalig varkenshouder.

Von Martels vertelt: "Jaco Geurts is ook een hele goede woordvoerder voor de landbouw voor het CDA, dat is het punt niet. Maar van de andere kant ben ik met voorkeurstemmen gekozen door heel veel agrariërs, 21.500 voorkeurstemmen. Je wordt een beetje als spits gehaald, maar je staat linksback, zo voelt het natuurlijk een beetje. Je staat in de basis, je mag meepraten, maar je mag niet echt naar voren stormen."

Voermaatregel zit boeren heel hoog

Stikstofmaatregelen voor boeren

De Raad van State haalde vorig jaar mei een streep door het stikstofbeleid van het kabinet. De landbouw wordt voor 41 procent van de stikstofuitstoot verantwoordelijk gehouden, waardoor boeren verschillende maatregelen moeten nemen. Zo bepaalde minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onlangs dat er minder eiwit in veevoer gebruikt mag worden.

Von Martels beaamt dat de landbouw een belangrijke bijdrage levert aan de stikstofuitstoot, maar beklemtoont dat er sinds 1990 al veel verbeterd is. "De landbouw weet ook wel dat het beter moet, maar de voermaatregel zit de boeren heel hoog. Het is praktisch bijna onmogelijk om het uit te voeren en het gaat ook ten koste van het dierenwelzijn." De boeren zijn met een alternatief veevoer-plan gekomen, waarover minister Schouten experts om advies heeft gevraagd.

Bekijk ook

Hoop gevestigd op minister Schouten

Von Martels heeft de verzorging van zijn 100 melkkoeien en 50 stuks jongvee tijdelijk aan iemand anders overgedragen. Behalve op zondag, dan melkt hij zelf. Als boer wordt hij zelf ook getroffen door de veevoermaatregel. Hij wijst op een silo op zijn bedrijf. "In deze silo zit nog soja, dat mag dus niet meer. We moeten er dus voor zorgen dat ie voor 1 september leeg is. Maar we hebben nog steeds onze hoop gevestigd op minister Schouten, dat ze oog heeft voor de alternatieven. Dan kunnen we de soja rustig laten zitten en voeren we het op het moment dat wij denken dat het goed is voor de koeien."

Luister hier de reportage terug over Maurits von Martels

Ondanks zijn teleurstelling over het mislukken van zijn missie wil Von Martels graag in de Tweede Kamer blijven. "Al met al vind ik wel dat ik door moet gaan, omdat hetgeen dat ik voor ogen heb nog lang niet is bereikt, er is nog een hele weg te gaan. Ik wil graag dat we van het ad hoc-beleid afkomen, waardoor de ondernemer niet meer weet waar hij aan toe is en de onzekerheid alleen maar groeit. Geen van mijn drie zonen denkt erover om het bedrijf over te nemen, omdat ze wel inzien dat het in Nederland moeilijk is om ondernemer in de landbouw te zijn."

Veranderd sentiment

Von Martels beseft dat het niet makkelijk zal worden om opnieuw in de Tweede Kamer gekozen te worden. Daarvoor is een hoge plek op de lijst nodig, want hij verwacht niet weer zoveel voorkeurstemmen te krijgen als in 2017.

"Dat zal best moeilijk worden. Het was toen wel een bijzondere actie, maar het sentiment is wel veranderd. De boeren zijn boos, ik denk ook wel een beetje op mij", zegt hij.

Weer togen vandaag woedende boeren naar Den Haag. Ze zijn boos omdat ze hun dieren minder eiwit mogen voeren. Een onbegrijpelijk plan volgens boer Teus de Wind. "Dit raakt ons allemaal."