IJsland gaat na een pauze van twee jaar weer jagen op de gewone vinvis voor commerciële doeleinden. Er is veel kritiek op deze keus, omdat het op een na grootste dier op deze planeet officieel op de lijst van bedreigde diersoorten staat. Maar Gisli Vikingsson van het IJslandse marine-onderzoeksinstituut zegt dat je dat toch anders moet zien: "Alleen op het zuidelijk halfrond is de vinvis bedreigd." In 'Feit of Fictie' zoeken we uit of deze uitspraak klopt.

Els Vermeulen is verbonden aan natuurorganisatie IUCN en is lid van de Groep voor Walvisachtigen. De organisatie houdt onder meer bij hoeveel walvissen in onze oceanen zwemmen en in welke staat de populatie verkeert. Volgens Vermeulen ging in 1986 het moratorium in, een afspraak om de jacht op walvissen te staken. Maar de Internationale Walvisvaartcommissie maakte een paar uitzonderingen, onder meer voor Japan, onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. 

'Feit of Fictie' over de vinvis met Lammert de Bruin

Volgens Pavel Klinckhamers van Greenpeace is de vinvis onder meer bedreigd doordat zij makkelijk verstrikt raakt in netten. Als er maar een paar dieren wegvallen heeft dat meteen grote effecten op de populatie. "Walvisachtigen hebben maar heel weinig nakomelingen. De effecten van het wegvangen van enkele dieren, kunnen grote implicaties hebben op het voortbestaan van de populatie." 

'Jacht IJsland maakt voor de soort niets uit'

De gewone vinvis is officieel een bedreigde diersoort op globaal niveau. Els Vermeulen: "Dit komt voornamelijk door de populatiedalingen in het Zuidelijk halfrond. Als we kijken naar het Noordelijk halfrond, dan is de populatie eigenlijk stabiel. De populatie in het Westen van IJsland is zelfs aan het stijgen. Omdat het maar één soort is wordt het gemiddelde omlaag gehaald door de daling van de populatie in het Zuidelijk halfrond."

Heeft het vangen van gewone vinvissen in IJsland dan helemaal geen negatieve gevolgen voor dit bedreigde diersoort? Walvisliefhebber Vermeulen van de IUCN, ziet de walvisvangst met lede ogen aan, maar kan niks anders concluderen: "Als IJsland in eigen wateren blijft vissen en zich aan de quota houdt, zo'n 160 vinvissen, dan zou je rationeel gezien kunnen zeggen dat het voor de soort niets zou uitmaken." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.