Als klein jongetje groeide Ali Rizvi op in Saoedi-Arabië, niet ver van de plek waar handen en hoofden op straat werden afgehakt door de religieuze politie. "They called it chop chop square." Ali’s ouders zijn moslims, komen uit Pakistan en werkten lange tijd in het land dat geldt als de geboorteplaats van de islam: Saoedi-Arabië. Als Ali vraagt of dat handen afhakken wellicht in de Koran staat, schrikken zijn ouders. Die zeggen dat de Koran over liefde gaat en kennen die passages niet.

Op zijn veertiende leest hij voor het eerst een vertaling en ontdekt dat handen afhakken bij diefstal, steniging bij overspel en de dood voor afvalligheid letterlijk in de heilige schrift staat. Jaren later verlaat hij het geloof en nu is er zijn boek: 'De atheïstische moslim, van geloof naar rede.'

Afvalligheid moslims

Ali Rizvi heeft het geloof afgezworen en hij vindt dat meer moslims dat moeten doen. Hij denkt dat de islam niet te hervormen valt. Het staat immers allemaal in het heilige boek. Maar mensen, de moslims, kunnen wel veranderen. Daar heeft hij zijn hoop op gevestigd en hij ziet het ook gebeuren. “Dertig jaar geleden had Salman Rushdie kritiek op de islam en moest hij onderduiken. Hirsi Ali maakte de film Submission en kreeg beveiliging en nu kan ik mijn boek over afvalligheid presenteren in Amsterdam zonder grote problemen.” Bij zijn boekpresentatie is nog wel een agent aanwezig voor het geval dat er problemen ontstaan maar het blijkt niet nodig. 

Wat het internet doet voor de Islam, wat de boekdrukkunst deed voor het Christendom.

Wilders

In zijn kritiek op de Koran lijkt Rizvi op Geert Wilders en Marine Le Pen. De Koran roept op tot geweld en is daarmee een bron van geweld. “Wilders heeft gelijk als het gaat om de ideologie. Veel mensen, ook in de moslimwereld, zetten vraagtekens bij de totalitaire, intollerante teksten in de Koran. Maar als je gaat roepen minder Marokkanen is dat grote onzin."

Moslims als een eenduidige groep zien gaat niet meent Rizvi. Dat is discriminatie. Hij gruwelt ook van ideeen om het moslims te beletten zich  in Amerika te vestigen “Dan waren Ayaan Hirshi Ali en ik ook niet welkom.” Mensen afkomstig uit moslim landen over een kam scheren, ze benaderen als een groep kan niet.

Ook linkse partijen zien moslims te vaak als een groep. Een minderheid die bescherming verdient. Daar waar linkse, progressieve partijen het christelijke geloof aanvielen over bijvoorbeeld het recht op abortus, durven ze dat bij de islam niet. Dat is niet politiek correct. “Ze zijn bang om gezien te worden als islamofoob.” Linkse partijen moeten het gesprek over gelijkheid tussen man en vrouw, homorechten en afvalligheid aangaan met moslims, meent Rizvi.

Men is bang om als Islamofoob uitgemaakt te worden

Terrorisme

Ali Rizva verhuisde op zijn veertiende naar Canada en is nu dokter. Hij gelooft niet meer en moedigt moslims aan om serieus na te denken over wat voor soort islam zij willen. "Allahu Akbar was ooit een vriendelijke groet, nu schrikken mensen ervan." Het terrorisme vernietigt volgens hem niet alleen levens, maar ook de vrije westerse samenleving. Het opgeven van vrijheden voor veiligheid vindt hij dom. Blijf zeggen wat je vindt, en hou vast aan het principe dat de menserechten er voor iedereen zijn."Terroristen leven in grotten en in tenten in de woestijn. Zij kunnen niet winnen van het westen. Maar als ze ons zo paranoide krijgen dat we al onze vrijheden opgeven, dan winnen ze alsnog."

Terroristen leven in grotten en in tenten in de woestijn

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.