"Het is tijd voor een nieuwe generatie”, met die woorden kondigde D66 partijleider Alexander Pechtold zijn vertrek aan tijdens een partijcongres in Den Bosch. Pechtold neemt na 12,5 jaar afscheid van D66 en gaat hij weg uit de Tweede Kamer. De D66-fractie kiest bij het afscheid van Pechtold een nieuwe voorzitter van de partij.

Pechtold nam in maart zijn besluit na een gesprek met zijn kinderen. “D66 is klaar voor een nieuwe fase,” aldus Alexander Pechtold. “Na 12,5 jaar maak ik als partijleider de balans op en concludeer ik: we hebben er alles uitgehaald, het is tijd voor nieuw leiderschap.”

Toen Pechtold in 2006 aantrad als fractievoorzitter, had D66 slechts drie zetels in de Tweede Kamer. Pechtold wist de partij weer op de kaart te zetten. Hij voerde scherp oppositie. Niet alleen tegen het kabinet, maar hij zette zich in die jaren ook scherp af tegen PVV-leider Geert Wilders.

KIJK & LEES MEER:

‘Blijf waakzaam’

Pechtold waarschuwde tijdens het congres voor de kramp van de ‘nieuwe politieke correctheid’ van het ‘venijnig populisme’. Hij zei: “Met iedere vezel in mijn lijf heb ik mij daartegen verzet. En nog. Omdat ik niet wil dat door politiek stilzwijgen de intolerantie geleidelijk aan normaal wordt gevonden. Als er iets is dat ik jullie op het hart wil drukken, dan is dat het. Blijf waakzaam als anderen zich in slaap laten sussen. Blijf de openheid verdedigen waar anderen de geslotenheid omarmen. Blijf opstaan tegen het venijnig populisme, tegen onverdraagzaamheid.”

Politicus van het jaar

In 2009 werd Alexander Pechtold door het Opiniepanel van EenVandaag gekozen tot de beste Politicus van het Jaar. Hij versloeg in een nek-aan-nek race Geert Wilders, die tweede werd. De deelnemers waardeerden Pechtold toen omdat hij goed was is in het debat, duidelijke taal sprak en Wilders tegengas gaf. "Hij bedrijft tenminste echte politiek", aldus één van de ondervraagden.

KIJK & LEES MEER: