Alexander Pechtold is door het publiek gekozen tot de beste Politicus van het Jaar 2009. Hij verslaat in een spannende nek-aan-nek race Geert Wilders, die tweede is geworden. Pechtold krijgt 22,5 procent van de stemmen, Wilders 21,7 procent. De verkiezing wordt gehouden door EenVandaag. Een recordaantal van 32.000 mensen heeft dit jaar meegedaan. Wouter Bos eindigt op de derde plaats.

De deelnemers waarderen Pechtold omdat hij goed is in het debat, duidelijke taal spreekt en Wilders tegengas geeft. ‘Hij bedrijft tenminste echte politiek’, aldus één van de ondervraagden.

Ook de fans van Wilders vinden dat hij duidelijke taal spreekt en hij luistert goed naar de mensen in het land. ‘Hij durft te zeggen wat velen denken’, ‘Hij heeft het hele jaar Den Haag geregeerd’, zeggen de deelnemers.

Wilders slechtste

Geert Wilders is gekozen tot de slechtste politicus van het jaar. Eén op de drie deelnemers (31 procent) kiest voor hem. Hij wordt betiteld als ‘onbetrouwbaar’ en ‘alleen kreten, geen oplossingen.’ Premier Balkenende staat hier op de tweede plaats en minister Bos is derde.

De deelnemers zien de verhoging van de AOW-leeftijd als de belangrijkste politieke gebeurtenis van 2009.

Kamerleden kiezen Rutte

Eerder vandaag werd Mark Rutte door zijn collega’s gekozen tot het beste Kamerlid. Rita Verdonk is volgens de parlementsleden het slechtste Kamerlid van 2009.

Alexander Pechtold Politicus van jaar 2009

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.