De Albanese autoriteiten maken zich ernstig zorgen dat Albanië onderdeel wordt van een nieuwe vluchtelingenroute naar West-Europa.

Het land voert de maatregelen aan de grens met Griekenland op, er is een speciale politie-eenheid naar de grens gestuurd en Italië gaat Albanië assisteren met grenscontroles. 

Verslaggever Simone Timmer ging mee op patrouille met de Albanese politie. In EenVandaag haar reportage.

In Griekenland zitten nu 44.000 vluchtelingen vast, omdat Macedonië de grens hermetisch heeft afgesloten. De route via Albanië is lastiger voor vluchtelingen, omdat het grensgebied erg bergachtig is en er verderop op de Balkan opnieuw hekken staan om de migranten tegen te houden. 

De angst is daarom dat een oude route die in de jaren ’90 ook gebruikt werd weer heropend wordt door mensensmokkelaars: met de boot van Albanië naar Italië. Er zijn berichten dat de eerste boten de oversteek al gemaakt zouden hebben.

Omdat ook de hekken en de grenscontroles de vluchtelingen dus niet allemaal gaan tegenhouden en de situatie in Griekenland ook steeds nijpender wordt, wordt er gewerkt aan een deal met Turkije. Donderdag en vrijdag is er opnieuw een EU-top waar Europese leiders hopen een deal met Turkije te sluiten. 

Het idee is Turkije alle vluchtelingen die in Griekenland aankomen terug te laten nemen, en dat de Europese Unie voor elke vluchteling die Turkije terugneemt een Syriër hervestigt in Europa. Daarnaast vraagt Turkije in ruil voor het stoppen van de vluchtelingenstroom 6 miljard euro van de EU, visumvrij reizen en heropening van de onderhandelingen over toetreding tot de EU. De top en de deal beschouwen we voor met migratiehoogleraar Hein de Haas (UvA).

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.