Voormalig Amerikaans vice-president Al Gore en het VN klimaatcomité hebben de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. De jury prijst de inzet van Gore en het VN-panel voor het onder de aandacht brengen van de risico's van klimaatverandering. De winnaars mogen het bedrag van 1,5 miljoen dollar delen.Na zijn verlies bij de Amerikaanse verkiezingen in 2000 stortte Gore zich op de milieuproblematiek. Zijn documentaire 'An Inconvenient Truth' over de gevolgen van het broeikaseffect werd beloond met een Oscar. Het IPCC of het Intergovernmental Panel on Climate Change is een organisatie van de VN die de risico's van de klimaatverandering onder de loep neemt.

De Nobelprijs voor de Vrede bestaat sinds 1901 en is een van de bekendste en meest prestigieuze prijzen ter wereld. Net als de andere Nobelprijzen, voor Chemie, Natuurkunde, Literatuur en Geneeskunde, is die voor de Vrede het initiatief van de Zweedse industrieel en uitvinder Alfred Nobel.De trailer van An Inconvenient Truth:

Die bepaalde na zijn dood in 1896 dat zijn nalatenschap ten goede moest komen aan de uitreiking van de prijzen. De Nobelprijs voor de Economie kwam er pas later bij, in 1968. Nobel bepaalde dat zijn prijzen in Stockholm toegekend moesten worden, behalve de Vredesprijs, die 'toebehoort' aan de Noorse hoofdstad Oslo. De reden hiervoor heeft de Zweed nooit gegeven.De allereerste Nobelprijs voor de Vrede ging in 1901 naar Henry Dunant, de oprichter van het Rode Kruis, en Frédéric Passy, een destijds invloedrijke pacifist. Sindsdien hebben tal van beroemdheden en historische figuren de prijs gekregen, zoals Albert Schweitzer, Martin Luther King, Michail Gorbatsjov en Nelson Mandela.De enige Nederlander die ooit de Nobelprijs voor de Vrede kreeg was Tobias Michael Carel Asser (1838-1913) in 1911. De invloedrijke jurist en minister van Staat kreeg de prijs vanwege zijn rol bij het tot stand komen van het Permanent Hof van Arbitrage op de eerste Haagse vredesconferentie in 1899.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.