Het is de week van het akkoord van Minsk. Een broos akkoord en slechts 'een stap in goede richting', zo reageren Europese leiders op het gisteren gesloten akkoord. 

Daarin is onder andere bepaald dat er vanaf de nacht van zaterdag op zondag een staakt het vuren geldt. Zware wapens moeten uit het gebied teruggetrokken worden, beide partijen moeten ook hun troepen van de frontlijn terugtrekken, de OVSE gaat toezicht houden. 

Wie profiteert het meest van de angst voor escalatie en de wens voor rust in de regio? Poetin de strateeg op korte termijn of Merkel, de diplomaat op lange termijn? En waar staat de NAVO? 

Niet te vertrouwen

Jaap de Hoop Scheffer was secretaris-generaal van de NAVO tijdens de eerste twee termijnen van Poetin als president van Rusland. Hij noemt het akkoord 'beter dan niets, maar dan is alles ook mee gezegd.' De Hoop Scheffer zegt niet te weten of de 'territoriale ambities van Poetin inmiddels bevredigd zijn'. De Hoop Scheffer: 'Na vele ontmoetingen heb ik de grootste moeite hem te vertrouwen. Hij heeft een serie leugens over zijn rol in Oost-Oekraïne aan elkaar gekoppeld.'

Ook spreken we met onze politiek commentator Kees Boonman. Beluister het fragment hierboven terug.

Bekijk hieronder de uitzending van EenVandaag van gisteren over het akkoord van Minsk terug. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.