Er zou een speciale ggz-kliniek moeten komen voor agressieve patiënten volgens strafrechtadvocaat Jan Vlug. Nu nog worden deze mensen met regelmaat opgenomen in een tbs-kliniek. Daar horen ze niet thuis omdat ze geen delict gepleegd hebben, maar Harry Beintema, voorzitter overleg behandeldirecteuren tbs Nederland, vindt het juist een prima oplossing. Waarom zou je een aparte kliniek oprichten als er bestaande hulp in tbs-klinieken voorhanden is?

NRC meldde vanmorgen dat 38 psychiatrische patiënten zonder strafrechtelijke veroordeling opgesloten zitten in tbs-klinieken. Deze patiënten worden verplaatst naar een tbs-kliniek omdat de zorginstelling niet genoeg beveiliging kan bieden.

We spreken hierover met advocaat Jan Vlug. Hij heeft drie cliënten die in deze situatie zitten. “Deze mensen hebben nooit iemand vermoord of verkracht maar worden toch opgesloten in een tbs-kliniek.” Volgens Vlug is er een grote behoefte aan zwaarder beveiligde psychiatrische instellingen. Nu is er eigenlijk geen plek voor gewelddadige patiënten. Harry Beintema merkt dat hij in zijn kliniek, de Van Mesdag in Groningen, vaker te maken krijgt met ggz-patiënten, maar ziet dit niet als een probleem.