De agressie tegen notarissen is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie (KNB). Notarissen worden uitgescholden, bedreigd met fysiek geweld, een wapen of de dood. Ook komt het voor dat notarissen geschopt of geslagen worden. 

Van de ruim duizend notarissen die reageerden op het onderzoek, zei 42 procent te maken hebben gehad met bedreiging. Tien procent van deze mensen gaf aan dat dit zelfs nog in het afgelopen jaar gebeurde. "Geld en emotie spelen vaak een grote rol bij een notaris”, vertelt Nora van Oostrom van de KNB. "Dit zorgt voor een grote spanning. Vaak wordt er geen aangifte gedaan omdat notarissen geen olie op het vuur willen gooien bij een gevoelige kwestie."

Vooral in de familie-gerelateerde zaken bij een notaris speelt bedreiging een grote rol. De aard van die bedreiging is verschillend. Ruim vijftien procent gaf aan wel eens bedreigd te zijn met geweld, een wapen of de dood. Uit de resultaten blijkt ook dat slaan, schoppen, spugen of bewust iemand aanrijden voorkomt. In het onderzoek komt naar voren dat vooral eigen cliënten de daders zijn van de verschillende vormen van bedreigingen.

Op Radio EenVandaag en TV het verhaal van notaris Kessels uit Asten. Zijn kantoor had te maken met een bedreiging. Ook licht Nora van Oostrom van de KNB de resultaten verder toe.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.