De politiebonden hebben een akkoord bereikt met het ministerie van Justitie. Agenten krijgen loonsverhoging, een eenmalige uitkering van 400 euro, het capaciteitsprobleem wordt aangepakt en oudere werknemers krijgen kansen om hun werkdruk te verminderen.

Daarmee komt er een einde aan de maandenlange staking van politiemensen. Agenten klaagden over onderbezetting en de hoge werkdruk. Daarom deden 65.000 politiemensen mee met acties voor een betere cao.

Politie dreigde het werk neer te legeen

De gemoederen liepen tot donderdagavond hoog op. Zo wilde de politie vanaf vrijdagavond niet meer uitrukken bij meldingen, tenzij er sprake was van hoge nood. Diverse evenementen en voetbalwedstrijden zouden mogelijk geschrapt worden, omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd zou kunnen worden.

Dat ging de minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, te ver. Hij spande samen met de korpschef een kort geding aan tegen de vier politiebonden, om te voorkomen dat het personeel vergaande acties zou ondernemen.

Lees ook:

Agenten krijgen waar ze om hebben gevraagd

Maar zo ver komt het dus niet. Vrijdagochtend werd al bekend dat de onderhandelingen vergevorderd waren. Aan het begin van de middag is duidelijk geworden dat de politiebonden grotendeels krijgen waar ze al maandenlang om vragen.

“Er is voor collega’s nu echt een mooi resultaat bereikt”, zegt Jan Struijs, voorzitter van politiebond NPB. Donderdag zei Struijs nog tegen EenVandaag dat “je dit niet te lang voort moet laten duren.” 

Het onderhandelingsresultaat is nog niet definitief. Het voorstel moet eerst nog worden voorgelegd aan de politiebonden. Pas als die officieel akkoord zijn met het voorstel is er definitief een akkoord bereikt. Het overleg zal nog ongeveer drie weken in beslag nemen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.