Als het aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) ligt, moeten politiemensen die geweld gebruiken niet strafbaar worden gesteld. Zolang zij zich maar aan de geweldsinstructie houden. Als agenten dat niet doen, dan hangt hen een maximale celstraf van 3 jaar boven het hoofd of een boete van maximaal 20.000 euro. Die straf mag alleen worden opgelegd als er een dode is gevallen. Dat staat in een wetsvoorstel van de VVD-minister. 

Politieagenten vallen nu onder hetzelfde strafrecht als burgers. Als ze ten onrechte iemand neerschieten is de straf daarom nu maximaal 15 jaar. Niet eerlijk, vindt minister Van der Steur. Van agenten wordt namelijk verwacht dat zij in gevaarlijke situaties optreden.

In de geweldsinstructie staat dat schieten is toegestaan als de verdachte vuurwapengevaarlijk is, de situatie levens bedreigt of als iemand probeert te vluchten na een ernstig misdrijf. Houdt een agent zich aan die regels, dan moet hij volgens het wetsvoorstel vrijuit gaan. Maar er is ook een tegengeluid. Het moet geen vrijbrief worden voor agenten om in het rond te schieten. 

In Radio EenVandaag een gesprek met strafrechtadvocaat Richard Korver. Hij staat de nabestaanden bij van Mitch Henriquez, de man die vorig jaar overleed na een nekklem van agenten. Hij vindt het wetsvoorstel ‘onzinnig’. Volgens hem moeten agenten wiens handelen ernstig letsel of de dood veroorzaakt, eerder zwaarder gestraft worden dan lichter. Zij zijn er immers voor getraind en opgeleid om behoedzaam op te treden bij gevaarlijke situaties. 

Verder spreken we Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP. Wat vindt hij van dit nieuwe wetsvoorstel?