Plogging, het is de nieuwste hardlooptrend uit Zweden: tijdens het hardlopen het zwerfvuil opruimen. Volgens de Britse fitnessexpert Miranda Larbi verbetert plogging, naast dat het goed is voor het milieu, de conditie van een hardloper. Maar is dat ook zo?

Nico Schoen weet alles van plogging, of 'troeptrimmen', zoals hij het noemt. Hij doet het al een jaar of vijftien en het heeft hem veel gebracht: "Toen ik hardliep had ik ook een heel goede conditite, maar ik had in die tijd ook vaak pijn in mijn rug. Het troeptrimmen heeft er voor gezorgd dat ik eigenlijk nooit meer pijn heb in mijn rug. Sterker nog, mijn conditie is er aanzienlijk door verbeterd".

Interval, maar niet helemaal

Lisette van Kesteren en Fred van Mook geven beiden hardlooptraining bij Loopsportcentrum Houten. Zij zijn niet direct heel enthousiast. "Het benadert het effect van een intervaltraining. Je loopt naar een volgend afvalding, dan stop je om het op te pakken en dan ga je weer lopen. Er zit een intervaltrainingselement in. En dat staat buiten kijf, dat verhoogt je conditie."

Maar waar zit dan de twijfel? Dat is vooral dat het doel erachter waarschijnlijk iets anders is dan het verbeteren van de conditie. Fred van Mook heeft ooit meegedaan aan een 'trashrun' in Utrecht. "De praktijk van de trashrun is dat het meer een geinig ding is. De winnaar van de trashrun is wie het meeste afval ophaalt. Dus dan heb je het niet over het feit dat je de beste intervaltraining hebt. Het gaat om het schoonmaken van je hardloopomgeving, om de bewustwording van de troep dit in de stad ligt."

Miranda Boonstra is één van de beste marathonloopsters van ons land. Zou plogging voor haar niet een ultieme trainingsmethode zijn? "Ik woon vlakbij het bos. Ik zie vaak zwerfvuil liggen, maar ik ga daar niet mijn training voor onderbreken. Daar voel ik me altijd hartstikke schuldig over. Maar voor een huis-en-keuken-loper die anders geen interval doet is dit heel goed is en het is ook nog eens goed voor het milieu."

Een blikje om de twee meter 

Kortom, plogging lijkt veel op een intervaltraining en kan wel degelijk de conditie verbeteren. Die bevestiging komt ook van Tim Takke. Hij is inspanningsfysioloog bij het UMC Utrecht: "Ik denk zeker dat de conditie kan verbeteren door troeptrimmen. Intervaltraining is effectiever dan continue duurlopen."

Maar er zijn wel grenzen aan deze vorm van intervaltraining. Zo moet je wel door kunnen lopen, oftewel, de intervallen moeten niet te kort zijn. "Als je om de twee meter stil moet staan, dan heb je te weinig trainingsprikkel. Je moet zeker 10, 20 of 30 seconden actief kunnen zijn. Maar het moet ook niet te lang duren. Als je maar om de tien minuten afval vindt, dan heb je eigenlijk te lange intervallen om hoog intensief te kunnen sporten. Ook de rustintervallen moeten niet te lang zijn, dus moet je niet heel lang bezig zijn met het oprapen van afval. Het is belangrijk dat je snel weer kunt bewegen", aldus Tim Takken.

Plogging, troeptrimmen of trashrunnen is dus goed voor je conditite. Elke hardloper weet hoe belangrijk de intervaltraining is. Wil je je dus eens extra goed inzetten voor deze wereld, raap dan af en toe een blikje of een flesje op!   

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.