Een activist van de Russische verzetsbeweging Pussy Riot, Pyotr Verzilov, is mogelijk vergiftigd. Hij verloor dinsdag plotseling zijn zicht en zijn spraakvermogen. Hij kon niet meer lopen en is opgenomen op de Intensive Care in het ziekenhuis van Moskou.

Verzilov werd vooral bekend toen hij tijdens de WK-finale in Moskou het veld op rende om te protesteren tegen het beleid van Poetin. Hij doet al heel lang mee met protestacties van Pussy Riot. Achter de schermen schijnt hij flinke invloed te hebben op de acties die gevoerd worden.

Zijn familie denkt dat hij vergiftigd is

De familie van Verzilov vermoedt dat hij vergiftigd is door het Kremlin, juist omdat hij protesteert tegen het huidige politieke bewind. Maar voor zulke beschuldigingen is het volgens de Nederlandse-Russische Eva Hartog, de hoofdredacteur van de Moscow Times, nog te vroeg. “Het is niet verbazingwekkend om zoiets te denken. Hij lag op de afdeling toxicologie van het ziekenhuis, dan ga je al snel denken aan iets met vergiftiging. Maar we weten het gewoon niet.”

De Russische overheid is al vaker in verband gebracht met vergiftigingszaken van politieke dissidenten.De moord op de Russische oud-spion Litvinenko in 2006 laat het meest duidelijk zien hoe complex zo’n zaak is. Het duurde toen 3 weken voordat de artsen het radioactieve polonium in zich lichaam vonden. En daarna duurde het nog eens 10 jaar voordat de Britse overheid officieel de Russen beschuldigde.

Eerdere vergiftigingszaak

Rond Sergei Skripal die vorig jaar samen met zijn dochter werd vergiftigd in een klein dorpje in Engeland. De mannen die verdacht worden in die zaak ontkennen vandaag alle betrokkenheid bij de vergiftiging. Dat de mannen ontkennen is opmerkelijk, omdat al het bewijs toch in hun richting wijst.

Keihard ontkennen is een tactiek die wel vaker gebruikt wordt door aanhangers van het Russische regime. Zo ontkent de moordenaar van Litvinenko nog altijd keihard dat hij verantwoordelijk is voor diens dood. “Officieel ben ik alleen een getuige en niet eens een verdachte”, zegt hij tegen een verslaggever van Sky News.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.