De kiezers van de PvdA zien SP-leider Emile Roemer als leider van de oppositie tegen het kabinet en niet hun eigen voorman Job Cohen. Vier van de tien PvdA-stemmers (39%) kiezen voor de SP-leider. Ook Pechtold van D66 doet het beter: 23 procent kiest voor hem. Slechts 18 procent van de PvdA-stemmers ziet Job Cohen als de echte oppositieleider. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 2000 PvdA-stemmers.

Bijna de helft van de achterban van de PvdA (43 procent) vindt bovendien dat de partij het slecht doet in de oppositie. Veel deelnemers vinden het verwarrend dat de PvdA het kabinet op sommige punten steunt en op andere punten aanvalt. Een PvdA-stemmer zegt hier over:

PvdA-stemmer:

‘De PvdA levert veel kritiek op het kabinet, maar stemt uiteindelijk wel in met hun voorstellen, zoals het pensioenakkoord en steun voor Griekenland. Ze gedogen daarmee dit kabinet! Ze zitten toch niet voor niets in de oppositie?’ De helft (51 procent) is wel tevreden over de koers van de partij.

Job Cohen reageert vanavond in EenVandaag op het onderzoek.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 15.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder ruim 2000 PvdA-stemmers.

Het onderzoek vond plaats op 16 en 17 september 2011.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Download

Download