Veel werkenden betalen dit jaar meer pensioenpremie, maar niet de deelnemers aan het grootste pensioenfonds in Nederland: ABP. En dat vindt het adviesorgaan van het ABP onverantwoord. "Het fonds komt er daardoor slechter voor te staan."

Hoewel er ruim 1500 miljard in de pensioenpotten zit, is het niet voldoende om nu en in de toekomst iedereen van pensioen te voorzien. Dat blijkt ook uit het meest recente overzicht van de dekkingsgraden, de meetlat voor de financiële gezondheid van een fonds. De grote pensioenfondsen hebben hun financiële positie iets zien verbeteren, maar waarschuwen dat toekomstige winsten veel lager zullen zijn. Veel pensioenfondsen kozen er eind vorig jaar voor om in 2020 de premie te laten stijgen, maar ABP dus niet.

Meer loon afstaan voor later

Een fonds kan weer gezond worden door minder uit te geven aan de gepensioneerden, dat heet 'korten'. Maar minister Koolmees heeft de pensioenfondsen toestemming gegeven om dat nog een jaar te mogen uitstellen.

Korten is vooral nadelig voor mensen die nu met pensioen zijn. Om meer geld binnen te krijgen kan ook de pensioenpremie voor werkenden omhoog. Werkenden moeten dan meer van hun loon afstaan voor later.

Premiestijging, maar niet bij het ABP

Nadat Koolmees de fondsen had toegestaan om de kortingen uit te stellen, leek het hem logisch de premies stabiel te houden. Toch stijgt de premie bij ongeveer van de helft van de pensioenfondsen. Maar het ABP gaat hier niet in mee.

In november vorig jaar hield het Verantwoordingsorgaan, een adviesclub namens alle deelnemers, nog een warm pleidooi om de premie juist wél te laten stijgen. Ongebruikelijk genoeg besloot het bestuur anders. Ze willen wachten tot er een nieuw pensioenakkoord is en de regels mogelijk veranderen.

Risico's doorgeschoven naar de toekomst

Voorzitter Eric van Boven van het Verantwoordingsorgaan had graag gezien dat de premie bij het ABP wel omhoog zou gaan dit jaar: "Voor elke euro die nu binnenkomt daalt de dekkingsgraad."

Dat betekent dat wat werkenden nu inleggen te weinig is om later het pensioen te kunnen uitkeren wat ze wordt beloofd. "In feite schuif je de risico's nog verder naar de toekomst."

Kortingen niet meteen aan de orde

Omdat gepensioneerden al een paar jaar niet geïndexeerd worden, hun pensioen stijgt dus niet mee met de prijzen, vindt Van Boven dat kortingen niet meteen aan de orde zijn. "Eigenlijk is dit al een vorm van korten."

Het pensioenfonds ABP heeft aangekondigd wel rekening te houden met premiestijgingen of -verlagingen voor volgend jaar. Het fonds hoopt dat er dit jaar een nieuw pensioenakkoord wordt gesloten, waardoor pensioenen beter kunnen meebewegen met de economie.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.