Het is een van de felste discussies die op dit moment woedt in de VS: het recht op abortus. De afgelopen tijd zijn er in rap tempo anti-abortuswetten aangenomen. Zoals in Alabama, waar sinds kort de strengste abortuswet van het hele land geldt.

Door de nieuwe wet is het als vrouw in Alabama vrijwel onmogelijk om een zwangerschap te beëindigen. Zelfs bij verkrachting of incest wordt er geen uitzondering meer gemaakt. Alleen als er sprake is van een levensbedreigende situatie voor de moeder kunnen vrouwen nog een abortus krijgen. Artsen die toch meewerken aan een abortus riskeren een gevangenisstraf die kan oplopen van 10 tot maximaal 99 jaar.

Lees ook

'Ik loop nu risico de cel in te gaan omdat ik medische zorg verleen'

In een van de weinige overgebleven abortusklinieken in Alabama volgen ze de ontwikkelingen op de voet. Abortusartsen Willie Parker en Yashica Robinson helpen er vrouwen. Hun patiënten zijn vooral laagopgeleide arme vrouwen die geen geld hebben om naar een andere staat te reizen voor een abortus. De behandeling zelf kost namelijk in Amerika al 600 dollar en deze wordt in tegenstelling tot Nederland niet vergoed.

Dokter Parker kan nog steeds amper geloven wat er gebeurt: "Voor het eerst in mijn carrière loop ik het risico om de cel in te gaan omdat ik medische zorg verleen."

Abortusarts Willie Parker aan het werk
Bron: EenVandaag
Abortusarts Willie Parker aan het werk

Anti-abortusdemonstranten bij abortuskliniek

Buiten de abortuskliniek in het stadje Huntsville staan elke dag anti-abortusdemonstranten. Ze proberen te voorkomen dat vrouwen naar binnen gaan door teksten naar ze te schreeuwen. "Ze vermoorden je baby door hun armen en benen er af te trekken", roept een van hen elke keer als een auto het parkeerterrein op rijdt. Op het parkeerterrein staan vrijwilligers met paraplu's klaar om de vrouwen zo snel mogelijk naar binnen te helpen.

Mary Bragett is een van de vrouwen die bijna elke dag voor de abortuskliniek staat. "Ik wil dat abortus helemaal uitgebannen wordt." Ze is blij met de wet die in haar staat is aangenomen. Ook al betekent het dat vrouwen zelfs na een verkrachting geen abortus kunnen ondergaan. "Waarom zou je de baby straffen voor de misdaad van de vader. Ik ben tegen verkrachting maar als dat gebeurt kun je niet ook nog eens het lichaam van een ongeboren kind kwaad doen."

'Abortus zal illegaal gebeuren'

De activisten die buiten schreeuwen doen dat met de bijbel in de hand. De abortusarts die binnen zijn werk doet gelooft in dezelfde God. Willie Parker werkt al jaren als arts in de kliniek en kan zich kwaad maken om de demonstranten buiten. "Wat ik hier doe is hetzelfde als een hartoperatie. Je hoopt dat het niet nodig is maar als dat wel zo is moet je het zo goed mogelijk proberen te doen."

Hij wil er alles aan doen om te voorkomen dat abortus illegaal wordt in Alabama. "We krijgen nu al vragen van vrouwen die bang zijn dat ze de gevangenis ingaan als ze hierheen komen." Zijn collega Yashica Robinson vult aan: "Ik heb mijn leven gegeven om deze vrouwen te helpen en nu kan ik daarvoor de gevangenis ingaan." Het is volgens Parker een illusie om te denken dat bij een verbod abortus niet meer bestaat. "Het zal illegaal gebeuren onder slechte omstandigheden met alle gevolgen van dien."

Nu is het moment

Dat het recht op abortus nu wordt aangevallen is geen toeval. De meerderheid in het Hooggerechtshof bestaat sinds een jaar uit conservatieve opperrechters. De benoeming door president Trump van de rechters Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh geeft anti-abortusactivisten hoop. Veel Republikeinse wetgevers geloven dat dit hét moment is om de strijd over abortus op de politieke agenda te zetten.

Het zal nog wel even duren voordat abortusartsen vervolgd worden in Alabama. De stellingen voor een lange juridische loopgravenoorlog zijn betrokken en dat gevecht zal eerst gevoerd moeten worden. Anti-abortusactivist Eric Johnston heeft er vertrouwen in dat hij als winnaar uit de strijd komt: "Er is geen beter moment dan nu met de meerderheid in het Hooggerechtshof."

De artsen Yashica Robinson en Willie Parker hopen dat het nooit zover komt. "Niemand maakt zich zorgen om de vrouwen. Het enige waar ze aan denken is de foetus die ze draagt en dat is verschrikkelijk."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.