De Iraakse stad Mosul staat aan de vooravond van bevrijding. Maar liefst 54.000 Iraakse soldaten staan klaar om de tweede stad van het land te heroveren op de terreurorganisatie Islamitische Staat. 

Afgelopen nacht werd het offensief ingezet. Een belangrijke slag omdat Mosul van groot strategisch belang is voor IS. 

Eerder berichtten Turkse en Iraakse media al dat een offensief ophanden was. Mosul is in omvang de tweede stad in Irak. De stad is van groot strategisch belang voor IS.

'Uur van de overwinning'

Volgens CNN heeft het Iraakse leger zaterdagavond duizenden pamfletten van vier pagina's boven de stad uitgestrooid, met teksten als 'het is tijd voor de overwinning' en 'tijd voor een schoon Irak zonder Isis of een ander donker geloof.' Ook staat in de flyer dat een aanval wordt voorbereid. De Iraakse premierAl-Abadi liet zich op nationale televisie in soortgelijke bewoordingen uit. ,,Het uur van de overwinning is gekomen, de operatie om Mosul te bevrijden is begonnen.''

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter heeft laten weten dat de VS en de door hun geleide internationale coalitie klaarstaan om te helpen. Ook zo'n 1.500 door Turkije getrainde strijders doen mee aan het offensief. Koerdische Peshmerga hebben kort na het begin van het offensief ten oosten van de stad een aantal dorpen heroverd op IS. 

Vluchtelingen

De vrees is dat de aanval zal zorgen voor een vluchtelingenstroom.  VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat  één miljoen mensen de stad gaan proberen te ontvluchten. Volgens vicepremier Numan Kurtulmus staat Turkije klaar om de vluchtelingen op te vangen. 

Verslaggever Hans-Jaap Melissen is in Irak en doet verslag vanaf de frontlinie. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.