Het aantal vluchtelingen dat via de Nederlandse havens illegaal Engeland probeert te bereiken stijgt. Tussen januari en september van dit jaar zijn 750 inklimmers gepakt, terwijl in het hele vorige jaar 860 vluchtelingen in de havens zijn tegengehouden.

De meeste inklimmers in de eerste helft van het jaar zijn gepakt in Hoek van Holland (330), ongeveer 210 mensen in Europoort Rotterdam en in de havens van IJmuiden en Vlissingen-Oost zijn ongeveer tien mensen aangetroffen. De overige vluchtelingen werden in andere kleinere havens aangehouden.

Innovatieve inklimmers

"Dit is helaas herkenbaar. Triest om te horen dat er een toename is en dat er nog zoveel mensen zijn die de oversteek op deze gevaarlijke manier willen wagen", zegt Thomas Reitsma, specialist vervoer bij de ondernemersvereniging voor handel en logistiek Evofenedex. De ondernemersvereniging vertegenwoordigd zo'n 15.000 bedrijven, die veel met chauffeurs werken.

De marechaussee ziet dat inklimmers steeds innovatiever worden om zichzelf te verbergen. Ze gebruiken afwisselende methodes en reisroutes. Ook Reitsma is zich daarvan bewust: "Het kan zijn dat mensen onder een vrachtauto klimmen en bij bedrijventerreinen proberen erin te komen. Niet alleen maar meer bij Hoek van Holland. Soms klimmen ze zelfs in lege tankwagens."

Lees ook

Pakkans groter, maar 'meer beveiliging nodig'

Reitsma hoort van bedrijven en chauffeurs dat er veel meer beveiliging en toezicht nodig is: "Het is een soort kat-en muisspel wat gaande is. We moeten goede handhaving en toezicht hierop houden. Dat willen we doen door een slim cameratoezicht op beveiligde truck-parkeerplaatsen die er nu nog onvoldoende zijn."

Honden controleren in een vrachtwagen in Europoort
Bron: Laura Kors voor EenVandaag
Honden controleren een vrachtwagen in Europoort

Een woordvoerder van de marechaussee laat aan EenVandaag weten dat het aantal inklimmers inderdaad stijgt, maar dat de pakkans ook groter is geworden. De inklimmers worden steeds creatiever om Engeland te bereiken, maar met honden en camera's kan de marechaussee deze mensen steeds beter opsporen. Het is ook een golfbeweging, zegt de woordvoerder. Het ene jaar is het hoog, dan weer laag en dan weer hoger.

Mensensmokkelaars in het buitenland

Chauffeurs uit binnen en buitenland staan uren in de rij voor de controle in de Nederlandse havens. Met honden worden mensen opgespoord. Afgelopen juni werd een jonge Roemeense chauffeur gecontroleerd in de Europoort. "Ik praat niet buitenlandse mensen als ik ergens stop, omdat ze dan vragen waar ik naar toe ga", vertelde hij. De vrachtwagen van de Roemeen, die onderdelen voor auto's vervoerd, werd gecontroleerd met een honden en mocht na de check doorrijden.

"Als we wel inklimmers vinden en we verhoren ze later, laten ze niet veel los", vertelt Willem, coördinator van een team van de Afdeling Vreemdelingen Identificatie en Mensenhandel (AVIM). "Ze verklaren dat de chauffeur er niets van af weet en ze laten sowieso niet veel los. Als ze dat doen, weten ze dat ze niet meer interessant zijn voor de organisatie." In 2018 gingen 72 mensensmokkelaars in 2018 de gevangenis in. In 2005 was dat aantal nog het dubbele. "We pakken de inklimmers wel, maar de organisaties daarachter zitten in de buitenlanden."

info

De cijfers

In 2016 zijn 1280 inklimmers opgepakt in Hoek van Holland, Europoort, IJmuiden en Vlissingen-Oost. In 2017 waren dat er 910 en in 2018 dus 860. De marechaussee laat weten dat in 2016 en 2017 de inklimmers de haven van Moerdijk en andere kleinere havens niet zijn meegeteld. De cijfers van de nationale politie zijn in alle jaren niet meegeteld, waardoor de aantallen waarschijnlijk nog iets hoger zullen zijn.