TweeVandaag staat vandaag geheel in het teken van de terroristische aanslagen die vanochtend het centrum van Londen troffen. Vier metrostations en één dubbeldeksbus waren het doelwit. Bij de aanslagen zijn tenminste 33 doden gevallen.

Door de chaos in de stad is het moeilijk het aantal gewonden en doden vast te stellen, maar er zijn in ieder geval tientallen doden gevallen en honderden gewonden.

Oorzaak

De oorzaak van de explosies in de metrostations werden eerst verklaard door een stroomstoring vanwege een abrupte verhoging van het voltage op het net. Een daarop volgende explosie in een dubbeldeksbus bevestigde het idee dat hier sprake was van een aanslag. Het bovendek van de bus is geheel weggevaagd. Meerdere mensen zijn hierbij om het leven gekomen. Het zou hier gaan om een zelfmoordaanslag. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA zijn de aanslagen op een website opgeëist door een tot nu toe onbekende groepering die zegt in naam van al-Qaeda te handelen.

al-Qaeda

Arabische bronnen hebben tegen de Britse omroep BBC gezegd dat de explosies waarschijnlijk het werk zijn van het al-Qaeda netwerk van Osama bin Laden. Deze organisatie was ook verantwoordelijk voor de aanslagen op 11 september 2001 op New York en Washington.

Toespraak Blair

Ook de Britse premier Blair is er bijna zeker van dat de explosies het werk zijn van terroristen. Dit zei hij in zijn toespraak vanuit Gleneagles in Schotland waar de G8-top sinds gisteren bijeen is gekomen. Volgens Blair is er een duidelijk verband tussen het begin van de top en de aanslagen. De premier reist later in de middag naar Londen en de G8-bijeenkomst wordt voortgezet. In Londen zal hij spreken met reddingsmedewerkers. Later keert Blair weer terug naar Gleneagles.

Veiligheid

De explosies hebben een enorme verkeerschaos veroorzaakt in Londen. Verschillende locaties in de stad zijn hermetisch afgesloten. De Amerikaanse ambassade in Londen en Buckingham Palace zijn extra beveiligd. Eenheden van de Britse strijdkrachten zijn op belangrijke plaatsen ingezet om voor orde en veiligheid te zorgen. Londenaren is verzocht om thuis te blijven.

Uitzending

In een gezamenlijke uitzending brengen TweeVandaag, Netwerk, NOS Actueel en NOVA de hele middag en avond het laatste nieuws, analyses en reacties op Nederland 2. De presentatie is in handen van Karel van de Graaf, Sven Kockelmann en Twan Huys.

Aanslagen in Londen