Drink je vaak water uit een plastic flesje? Dan is de kans groot dat je microplastic deeltjes binnen krijgt. Dat blijkt uit onderzoek door Orb Media en researchers van de State University of New York.

Ze onderzochten meer dan 250 flessen water van 11 verschillende merken uit 9 verschillende landen. In maar liefst 90 procent van de gevallen was er sprake van aanwezig Microplastic in het water. Het gaat om gemiddeld 10.4 deeltjes microplastic met een diameter van een menselijke haar per liter water. Dat is twee keer zoveel dan in eerdere studies al in kraanwater is ontdekt.

Wat de gezondheidsrisico’s zijn van microplastic op ons lichaam na inname moet nu verder worden onderzocht. In zee-, rivier- en meerwater wordt al een steeds hogere concentratie van microplastic aangetroffen, deels veroorzaakt door het wassen van synthetische kleding. In het geval van flessenwater komt daar nog eens extra contaminatie bij door het plastic verpakkingsmateriaal en de manier waarop het water wordt gebotteld.

Voor het onderzoek werd onder andere water van Evian en Nestlé getest.