Het Duitse bedrijf Siemens sluit de deuren van zijn vestiging in Hengelo. Hierdoor raken 600 werknemers hun baan kwijt. De maatregel maakt deel uit van een grotere stap van het bedrijf om wereldwijd bijna 7.000 banen te schrappen. Door de opkomst van hernieuwbare energie verdwijnen deze banen vooral in de energie-en gastak van Siemens.

De Hengelose vestiging van Siemens produceert compressoren voor de gasindustrie. Vorig jaar zei de directeur van Siemens Hengelo, Huub Banus, dat het na een aantal slechte jaren weer goed ging met het bedrijf. Er zouden steeds vaker grote orders binnen komen. Hij reageert vandaag aangeslagen op het nieuws dat zijn bedrijf toch moet sluiten. “Het raakt mij enorm.”

Zijn medewerkers werden vandaag bijgepraat over de beslissing. “Wat ik zag is heel veel emoties bij de mensen, wat heel logisch is. Maar Siemens moet wereldwijd zijn productie gaan aanpassen en daar hoort deze stap ook bij.”

Zwarte dag voor Hengelo

De burgemeester van Hengelo Sander Schelberg noemt het “een hele zwarte dag” voor de stad. Ook oud-gemeentesecretaris van Wimjoost Licht reageert op het nieuws. Voor hem hoort Siemens bij Hengelo. “In eerste instantie is het natuurlijk heel verdrietig voor al die mensen die weg moeten. Maar er is ook boosheid dat zoiets belangrijks uit deze stad verdwijnt.”