De familie van het overleden 18-jarige fotomodel Ivana Smit looft vijftigduizend dollar uit voor tips. Op 7 december overleed Ivana na een val van een balkon in Kuala Lumpur, Maleisië. De familie is ervan overtuigd dat haar val geen ongeluk was en hoopt dat het tipgeld leidt tot een doorbraak in de zaak. Privédetective John Vullers denkt dat dat succesvol kan zijn: "Tipgeld levert altijd iets op."

In 2010 verdween de Belgische Elke Wevers plotseling. Het politie-onderzoek stopte na enige tijd, bij gebrek aan sporen. De familie zocht toen hulp bij het detectivebureau waar oud-politieman Vullers werkte. Er kwam uiteindelijk 50.000 euro beschikbaar voor de gouden tip die leidt naar de oplossing. "Als vanuit de autoriteiten en de opsporingsdiensten alles vastloopt, is het zaak om het onderzoek weer op gang te krijgen", zegt Vullers. "Dat doe je door het uitloven van tipgeld, en door de media erbij te betrekken. Het helpt mensen om de weg naar het opsporingsteam te vinden."

De daderhoek belt ook

Belt er iemand vanwege het tipgeld, dan is het zaak goed door te vragen om te achterhalen of het om serieuze informatie gaat, zegt Vullers. Hij vertelt dat er ook weleens vanuit de daderhoek gebeld wordt. "Die kant wil dan weten hoe het onderzoek ervoor staat en wat we allemaal al weten." Tipgeld is effectief omdat het meestal een aantal telefoontjes oplevert waardoor het onderzoek verder kan gaan, aldus Vullers.

Als tipgeld wordt uitgekeerd

Vullers heeft vorig jaar nog tipgeld uitgekeerd, omdat een tip leidde naar een bende oldtimer-dieven. Meer wil Vullers echter niet zeggen over het bedrag dat hij toen uitkeerde, behalve: "Het ging om veel geld."

De 50.000 dollar voor de tipgever rond de dood van Ivana Smit is volgens Vullers hoog genoeg om iemand die iets weet te laten praten. "Het is voor de familie de laatste greep die ze kunnen doen. Dit soort bedragen zorgt toch voor beweging binnen het circuit van mensen die ervan weten."

Degene die betrokken was bij de verdwijning van Elke Wevers is overigens nog niet gevonden. Informatie over Elke Wevers kan, nog altijd, worden doorgegeven op de website SOS Elke Wevers.