Als we met z'n allen maximaal 5 minuten per dag zouden douchen, zorgt dat voor veel minder CO2-uitstoot. Als je eerlijk bent, denk je dat jij elke dag niet meer dan een paar minuten zou douchen als de overheid een beroep op je zou doen?

45 procent denkt in de praktijk echt korter te douchen, als de politiek dat zou vragen. Een evengrote groep denkt van niet.

Vrouwen meest geneigd kort te douchen

Ondanks hun vaak langere haar, denken vooral vrouwen dat ze 5 minuten per dag zouden douchen, als er een beroep op ze wordt gedaan. Mannen zijn minder geneigd hun doucheritueel te veranderen. En net als bij veel andere mogelijke klimaatmaatregelen hoeft er het minst gerekend te worden op steun van PVV- en Forum voor Democratie-stemmers.

Om aan de Urgenda-uitspraak van de rechter te voldoen, moet er snel minder CO2 worden uitgestoten. Als iedereen in Nederland elke dag maximaal 5 minuten zou douchen, zou dat evenveel opleveren als het sluiten van een kolencentrale. Hoewel dit een klimaatmaatregel is die mensen geen geld zou kosten, maar misschien wel zou opleveren, denken veel mensen toch dat ze het niet gaat doen. Ze willen het niet, of denken gewoonweg dat ze vijf minuten niet halen.

Lees ook

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 25 tot en met 28 januari 2018 en er deden 25.298 mensen mee. De uitslag is gewogen op zes variabelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.