Precies veertig jaar geleden wonnen Agnetha, Bjorn, Benny en Anni-Frid met ‘Waterloo’ het Eurovisie Songfestival, een vrolijk liedje dat aanvankelijk ‘Honey Pie’ heette en dat kleurrijk gekleed en vol overgave met Zweeds-Engels accent werd gezongen. In de jaren erna groeide ABBA uit tot de meest succesvolle band na de Beatles.

'Waterloo! I was defeated, you won the war.’  Misschien zong u het vroeger ook met net een andere tekst mee en met u velen anderen. ‘I was defeated, you wonderboy’, het had ook prima gekund. 

Zoals de Beatles van het zorgeloze ‘Love me do’ uiteindelijk eindigden met het zingen van melancholieke duistere nummers, terug te vinden op bijvoorbeeld ‘Sergeant Pepper's Lonely Heartclub Band’, zo zong ABBA 7 jaar na ‘Waterloo’ nummers over scheiding, ouder worden en Russische dissidenten, tot schrik van hun fans van het eerste uur, maar tot verrassing van hun criticasters. Bijvoorbeeld op het album The Visitors.

Nummers van ABBA werden gecoverd en gesampled door Erasure, Madonna, Meryl Streep, Mike Oldfield en Andre Rieu.

In EenVandaag spreken we met ABBA-fan en filosofe Stine Jensen en muziekhistoricus Richard Groothuizen, die uniek beeldmateriaal van ABBA in Nederland heeft bewaard.

Ook ontmoeten we Ad Visser, die ABBA in de jaren ‘70 ontving in zijn TOPPOP-studio en Lois Lane, die afgelopen weekend met het NoordNederlands Orkest ABBA op klassieke wijze ten gehore bracht.

Overigens: de teksten van ABBA worden nogal eens verkeerd opgevat. Hier een top 20 van de 'misheard songs'.

Direct na het Songfestival van 1974 vliegt ABBA naar de Toppop-studio in Nederland, voor een interview met Ad Visser. De volgende beelden zijn jarenlang zoek geweest, en deze 2,5 minuut is het enige wat ervan over is gebleven:

ABBA Toppop 1974