Bij een couppoging van Turkse militairen zijn ten minste 265 mensen omgekomen, dat meldden de autoriteiten. De staatsgreep lijkt te zijn mislukt. Er zijn tot dusver 2839 coupplegers opgepakt.

Vijf generaals en 29 kolonels zijn van hun post gehaald. President Erdogan heeft aangekondigd dat hij het leger zal gaan zuiveren.

Er zijn 161 burgers en regeringsgezinde veiligheidstroepen en 104 coupplegers omgekomen, dat stelt de Turkse premier Binali Yildirim. Ruim 1100 mensen raakten gewond. De slachtoffers vielen in de grote steden Ankara en Istanbul.

De actie van de militairen vannacht verliep in eerste instantie rustig. De opstandige militairen gebruikten tanks en helikopters in een poging om de regering van Erdogan omver te werpen.

De president riep echter het volk op om in verzet te komen. Duizenden mensen gingen de straat op om te demonstreren. Het bleef de hele nacht onrustig in de Turkse steden en ook in Rotterdam gingen duizenden Turkse Nederlanders de straat op.

Diplomatiek expert Robert van de Roer reageert op de situatie bij EenVandaag in de studio.

Bekijk hieronder updates over de situatie in Turkije:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.