“Topsport is puur egoïsme. Kan ook niet anders als je wilt winnen. Nu, in mijn laatste seizoen, wil ik mijn talent ook eens gebruiken om de medemens te laten winnen.” De 26-jarige Rouvener Henry Visscher gaat op 29 augustus 2008 de ultieme confrontatie aan met zijn lijf: 24 uur lang rondjes skeeleren om geld in te zamelen voor weeskinderen in India. Zijn plan is allesbehalve verzekerd van succes. Een hongerklop, vochtgebrek, een valpartij, spierpijn, flauw vallen of uitputting kunnen roet in het eten gooien. Maar als hij slaagt, staat het wereldrecord op zijn naam.

De Rouveense boerenzoon Henry Visscher was seizoenen lang één van de betere A-rijders in de landelijke skeelercompetitie. Omdat de combinatie sport, privé en werken langzamerhand teveel van hem vraagt, stopt hij er mee. Om zijn sportcarrière waardig af te sluiten, kiest hij voor een uitputtingsrace voor een goed doel. Visscher wil kinderen redden in Noord-oost India. “Nu ben ik nog afgetraind, straks niet meer. Het zal zwaar worden, maar vast niet zo zwaar als de leefomstandigheden daar. Die gedachte is mijn brandstof om mijn doel te halen.”

Het huidige wereldrecord van 563 kilometer in 24 uur tijd, dat op naam staat van een Engelsman, werd in 2005 voor het laatst aangevallen door de Amsterdammer Erik Tange. Tevergeefs, te weinig kilometer. Desondanks verloor Tange tijdens die recordpoging 7 kilo gewicht. Henry Visscher: “Ik wil minimaal 570 kilometer halen. Ik ontkom er niet aan dat ik om de twee uur even pauze neem. Maar niet te lang, want iedere seconde telt. Binnenkort gaan we pauzes oefenen. Masseren, eten en drinken en starten weer. Het moet net zo’n geoliede machine worden als de pitstop bij de Formule 1.” Trainingen beheersen momenteel zijn leven. Visscher ziet er nu al afgetraind uit. Iedere dag urenlang op de skeelers en zo nu en dan een halve dag onafgebroken op de racefiets. Maar de grootste strijd zal hij mentaal moeten voeren: “Vooral in de nacht zal het best eenzaam zijn. Maar misschien is er ook dan nog wel publiek om me er door te helpen.”

Visscher hoopt met deze volgens hemzelf “idiote” actie ruim tienduizend euro in te zamelen voor kinderhuizen in India. Hij heeft al een overeenkomst met de christelijke stichting Red een Kind die de inkomsten zal gaan verdelen. “Dit is een organisatie die het geld ook echt besteed aan de mensen daar. Dus de opbrengsten gaan niet op aan vaste lasten in Nederland.” Visscher vraagt iedereen die sympathiseert met zijn recordpoging of met de kinderen in Noordoost-India geld te storten op bankrekeningnummer: 1438.65.188 (Rabobank, Henry Visscher, Rouveen, o.v.v. Red een kind). Een bijzonder beroep doet hij op bedrijven om met een royale gift het geldbedrag omhoog te krijgen.

De organisatie van de recordpoging is in handen van vrienden en collega-sporters. Naar verwachting zal een keur van bekende schaatsers een aantal rondes meerijden. Vast staan schaatscorryfee Jan Roelof Kruithof, olympisch kampioen Gerard van Velde maar ook naar verwachting oud-dorpsgenoot Gretha Smit. Er worden speciale windvangende hekken om het parcours geplaatst. Het startschot van de 24-uurs-race is vrijdagmiddag 29 augustus om 16.00 uur op evenemententerrein De Tippe in Staphorst. De volgende dag, zaterdagmiddag 30 augustus, hoopt Henry Visscher om 16.00 uur voor het laatst onder het finishdoek door te rijden. Tijdens de gehele 24 uur zullen festiviteiten plaatsvinden.

Bekijk ook het weblog van Henry Visscher over de voorbereidingen op de recordpoging.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.