Sommigen vinden het een doorn in het oog, anderen zijn er volledig aan gewend: zonnepanelen. Volgens Ploumen van PvdA hebben we er nog veel te weinig op onze daken. Maar de panelen die er waren, hebben wel veel zon gekregen vorig jaar.

Gisteravond in het verkiezingsdebat op NPO1 vond PvdA-leider Lilianne Ploumen dat we best meer zonnepanelen op onze daken mogen plaatsen. "Maar 10 of 15 procent van de daken in Nederland zijn belegd met zonnepanelen." Dat klopt, maar we zijn wel kampioen in zonnepanelen op onze daken.

Druk op daken

We doen het wat zonnepanelen betreft internationaal gezien best goed. Wijnand van Hooff, directeur van branchevereniging Holland Solar, geeft aan dat we de laatste jaren grote stappen hebben gemaakt. "We zijn kampioen in zonnepanelen op daken", vertelt Van Hooff trots.

"80 procent van alle panelen in Nederland zijn op de daken te vinden. Andere landen - zoals Denemarken - bouwen meer zonneparken, maar wij doen het zeker niet slecht."

1 paneel of 10?

Op hoeveel procent van de daken liggen de panelen? Volgens Hessel van den Berg, technisch directeur bij de Zonnefabriek, blijft het gissen. "Ik hoor altijd het getal van een miljoen daken met zonnepanelen. Als dat op zes à zeven miljoen huizen is, klopt dat percentage van 10 tot 15 procent, waar Ploumen het over heeft."

Maar er is ook een addertje onder het gras. Wilfried van Sark is hoogleraar integratie zonne-energie aan de Universiteit Utrecht. "Gemiddeld hebben mensen zes tot tien panelen op hun dak. Want met tien panelen wek je namelijk zo'n drieduizend kilowattuur op. Dat is genoeg elektriciteit voor een gemiddeld huishouden." Het addertje zit het in het aantal. "Als je één paneel hebt, tel je ook al mee. Dus dan kom je snel aan dat percentage."

Hoger limiet

De zonnecellen zijn met de jaren een stuk effectiever geworden. Wijnand van Hooff, van Holland Solar, vertelt dat de technologie continu verbetert. "We zitten bijna aan het theoretische rendement", legt Van Hooff uit. "Dat wil zeggen dat er een limiet zit aan de energie die wij uit een zonnecel kunnen opwekken. Maar dat gaat veranderen."

Er wordt nu gewerkt met twee technologieën: de Silicium-zonnecellen en de dunne film zonnecellen. "Wanneer we die twee technologieën kunnen stapelen, kunnen we het rendement verdubbelen. Dat is een significant vooruitzicht, want dan kan je veel meer uit een zonnecel halen."

Lees ook

Extra felle zon

Daarnaast was 2020 een enorm succesvol jaar voor zonne-energie. "Het was bijna een recordjaar qua zonneschijn", vertelt Wilfried van Sark. "Het KNMI vergelijkt met het gemiddelde van 1980 - 2010, en vorig jaar scheen de zon ruim 10 procent harder dan normaal."

Waar dat door komt? Daar zijn de meningen over verdeeld. "Het gebrek aan vliegverkeer door corona kan een oorzaak zijn, maar heel duidelijk is dat verband niet aanwezig", zegt Van Sark. Wijnand van Hooff, van Holland Solar, ziet dat dat verband wel bestaat. "Minder vliegverkeer betekent minder condenssporen, waardoor de instraling van de zon minder wordt tegen gehouden."

Geen vliegverkeer

Hessel van den Berg, van de Zonnefabriek, is het eens met Van Hooff. "Waar ik het vaak mee vergelijk is wat er gebeurde na 9/11," vertelt Van den Berg, "Na de ramp was er een aantal dagen geen vliegverkeer over Noord-Amerika. Toen scheen de zon opvallend veel en was het erg mooi weer. Dat zagen we vorig jaar ook, zodra de lockdown inging."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.