Een arrestatieteam over de vloer, keer op keer van de straat geplukt, en zowel in binnen- als buitenland bekend bij politie en justitie als vuurgevaarlijke drugscrimineel. Het overkomt de Nederlandse zakenman Ron Kowsoleea. In 1994 geeft een Amsterdamse crimineel zich uit voor Ron Kowsoleea. 

Vanaf dit moment staat de naam van Kowsoleea gekoppeld aan de delicten van de crimineel Imro Cairo. Wat volgt is een hel die al 19 jaar duurt.

In totaal maakt EenVandaag drie reportages over de identiteitsfraude. De Nationale Ombudsman bemoeit zich met de zaak en stelt Kowsoleea in het gelijk. Uiteindelijk  volgt een schoorvoetend excuus van het ministerie en lijkt de zaak opgelost.

Maar hoe is het nu met Ron Kowsoleea? Samen met hem en met de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer blikken we in de serie 20 jaar EenVandaag terug op de meest bizarre identiteitsfraudezaak van Nederland. Want hoe is het nu met hem? Hoe kijkt hij terug op de zaak? En zijn alle problemen nu eindelijk echt opgelost?

EenVandaag bestaat dit jaar twintig jaar. De verslaggevers van EenVandaag gaan deze zomer terug naar de hoofdpersonen van die verhalen die hun persoonlijk raakten. In deze aflevering is het de beurt aan Kimo Demoed. Kijk  op de themapagina voor alle reportages en columns van oud-presentatoren.

Kimo Demoed over Ron Kowsoleea

De verdwenen identiteit van Ron Kowsoleea