Onderzoeksbureau Ipsos heeft uitgezocht hoe het zit met onze kerstplannen. Volgens dat onderzoek verrast dit jaar één op de vijf mensen de familie met een vegetarisch kerstdiner. Factchecker Martijn Rosdorff achterhaalt of dat de waarheid is in 'Feit of Fictie'.

Volgens Stichting Wakker Dier neemt het aantal mensen dat maar af en toe vlees eet de afgelopen jaren toe: “In 2015 was ongeveer de helft van Nederland flexitarier. Wij denken dat dat aantal de laatste jaren sterk is toegenomen, dat zie je vooral aan het aantal vleesvervangers dat steeds meer wordt verkocht.”

Volgens de stichting is het dan ook goed mogelijk dat een deel van de Nederlands dit jaar vegetarisch eet met Kerst: “Kerst is natuurlijk een moment om uit te pakken en om wat meer te experimenteren. Dat maakt vegetarisch koken aantrekkelijk, omdat je op die manier weer eens wat nieuws probeert.”

Feit of fictie?

Peggy Schyns, van het Sociaal en Cultureel Planbureau verzamelde vorig jaar alle cijfers over vegetariërs in Nederland: ”Het percentage strikte vegetariërs schommelt rond de vijf procent.” Volgens Schyns is een vegetarisch kerstdiner bij 1 op de 5 Nederlanders dan ook onhaalbaar: “Je hebt echt de hulp van de flexitariers nodig, want met alleen de strikte vegetariërs ga je het percentage niet halen.” Ondanks toenemende populariteit van vegetarisch eten is de stelling dus, nu nog, fictie.