In China zijn wetenschappers erin geslaagd om twee aapjes te klonen. Zhong Zhong en Hua Hua zijn een exacte kopie van het java-aapje dat lichaamscellen afstond. De Chinezen denken dat de weg nu open ligt naar het ideale proefdier. Groot nieuws, maar de techniek is niet nieuw. Dezelfde techniek werd twintig jaar geleden gebruikt bij het schaap Dolly.

Dolly werd in 1997 gecreëerd door de celkern van een eitje, de nucleus, te verwijderen en daar een celkern van een uiercel van een ander schaap in te plaatsen. Het eitje werd daarna opgekweekt tot een embryo en in een surrogaatmoeder geplaatst. Uierweefsel bestaat uit heel veel cellen met kernen, uit één stukje uierweefsel kunnen daardoor heel veel identieke dieren worden gemaakt.

En daar dankt het schaap Dolly meteen haar naam aan. "De Schotse wetenschappers die het experiment uitvoerden vernoemden het schaap naar de rondborstige country-zangeres Dolly Parton", vertelt bioloog en filosoof Ellen ter Gast.

Menselijke klonen

Het publieke debat richtte zich meteen op menselijke klonen: onsterfelijke kopieën van jezelf. Waarbij doemscenario's als Hitler die aan de lopende band mensen laat produceren en kloonoorlogen veel werden gedeeld. "De bekende film ‘The Boys From Brazil’ heeft destijds enorm het debat bepaald. Iedereen had die film gezien en was daardoor angstig geworden voor de kloon-technologie", aldus Ter Gast. In die film uit 1978 doet horrorwetenschapper Josef Mengele een poging om Hitler uit de dood te laten herrijzen door hem te klonen.

"Ik kan geen goede redenen bedenken om mensen te klonen. Alleen maar slechte", aldus Ter Gast. "Mijn grootste bezwaar is dat een mens altijd zal weten dat hij een kloon is. Dat is een psychologisch drama."

Na Dolly kwamen er wel meer dieren ter wereld door het klonen. Naast schapen, zijn er inmiddels ook koeien, herten, geiten, paarden, muizen, varkens, wolven, konijnen en, nu dus, apen gekloond. Er zijn zelfs verschillende bedrijven die hun diensten op het gebied van klonen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan een Zuid-Koreaans bedrijf dat aanbiedt om je favoriete huisdier te klonen. Omroep BNN liet in 2016 voor het tv-programma 'Klonen: Wens of Waanzin' een Nederlandse hond klonen in Zuid-Korea.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.