Wie kijkt naar recente aanslagen ziet opvallend veel overeenkomsten tussen de locatie en de oorsprong van de daders. Een duidelijke lijn die loopt van van Marokko, via Spanje en Frankrijk naar België.

Van de kanaalzone in Vilvoorde en Molenbeek in Brussel gaat het via Roubaix naar Parijs en zo naar het zuiden. Langs deze lijn loopt al dertig jaar een spoor van wapen- en drugshandel, en sinds een aantal jaren ook van jihadisme.

Allereerst komt dit volgens antropoloog Johan Leman door familierelaties. "Als men op vakantie naar Marokko gaat, is het niet uitzonderlijk om na een hele dag rijden te stoppen bij bekenden in Catalonië en te blijven overnachten”.

Iets anders zijn de nauwe banden voor wie criminele doeleinden heeft. Leman wijst op een drugsas. "Die loopt vanuit het Rifgebied over de stad Marokkaanse Ketama, en dan ofwel via Spanje ofwel via Marseille, naar Noord-Frankrijk en dan verder door naar Brussel”.

Overheidscontrole

Ex-moslim Peter Velle volgt Belgische jihadisten op online op de voet. “België is al decennialang bekend voor alle jihadnewerken met over vertakkingen in heel Europa.” Hij wijst op de geringe controle van de instanties. “De Belgische overheid laat die netwerken allemaal mooi hun gang gaan. Eigenlijk wordt er weinig tegen opgetreden." Zo noemt hij de enorme hoeveelheid haatimams die vrij kunnen preken en spreken in België.

Hij vindt de oproep van Minister van Justitie Koen Geens ook veel te laat. Deze wil dat imams gemeld moeten worden en duidelijk moet zijn aan welke moskee ze preken.

“Veel imans komen wekelijks komen ze binnen vanuit Saudi-Arabië. Die komen naar een of andere moskee. In eigen land al bekend voor links met terrorisme. Zij brengen hun ideeën mee die jongeren overhalen. Als we niet oppassen krijgen we ook meer jihadistische hubs in steden zoals Antwerpen, Oostende en Charleroi.”

In EenVandaag een gesprek met Rob de Wijk, deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidszaken.